Victòria de l’oposició en les eleccions locals de Kosova. El Partit Democràtic de Kosova s’ensorra.

Diumenge passat va tenir lloc la segona volta de les eleccions locals de Kosova. Els resultats, finalment, han confirmat les tendències que ja s’havien fet evidents durant la primera volta: els partits opositors van vèncer clarament els comicis i el Partit Democràtic de Kosova, el més influent del país, ha patit un càstig sever.

En la primera volta, s’havia clarificat la composició dels consells municipals i, també, la persona que n’ostentaria l’alcaldia en 19 de les municipalitats. En quedaven, doncs, la meitat per acabar de dilucidar. Després dels resultats de diumenge, el partit que n’ha sortit més reforçat ha estat, sens dubte, la Lliga Demcoràtica de Kosova (LDK).

La LDK es va imposar en quatre municipalitats, que s’han d’afegir a les quatre que havia gunayat en la primera volta. Destaquen les victòries a Peja (Pec en serbocroat), Gjilan (Gnjilane), Podujeve (Podujevo) i Vushtrri (Vucitrna)

De la coalició governamental, sens dubte, n’ha sortit molt reforçat el partit del cap de govern, Ramush Haradinaj, de l’Aliança pel Futur de Kosova (AAK), que ara s’ha imposat en set municipalitats, quan fa quatre anys tan sols ho havia fet en tres. En destaquen Decan i Gjakove (Djakovica).

El Partit Democràtic de Kosova (PDK), per la seva banda, tan sols ostentarà el principal càrrec institucional local en cinc municipalitats. A més, aquestes municipalitats no són, precisament, les que tenen més pes, ni demogràfic ni polític.

Vetevendosje va protagontizar fa quatre anys la victòria mes sonada, quan el seu candiadt, Shpend Ahemti es va imposar a la capital Prístina, enfront d’Isa Mustapha, de la LDK. Ara quatre anys després, Ahmeti ha pogut revalidar el triomf, tot i que amb uns resultats molt ajustats. VV també s’ha imposat a la important localitat de Prizren, la segona més poblada, i també a Kamenica. d’Aquesta manera, aquesta formació continua enfortint la seva presència arreu del país. Ara bé, la molt ajustada victòria a Prístina i a Prizren -menys de tres-cents vots de diferència-, ha fet que tant la LDK com el PDK, respectivament, demanessisn que s’hi recomptessin els vots, cosa a la qual la Comissió Electoral Central ha accedit, segons va anunciar ahir mateix. A Prístina, Ahmeti es va imposar al candidat de la LDK, Arban Abrashi, amb un 50,15% dels vots. A Prizren, Mytaher Haskuka va obtenir el 50,32% enfront del candidat del PDK, Shaqir Totaj. La victòria de VV a Kamenica v ser clara.

Una altra dada rellevant, és que la Llista Sèrbia es va imposar en una de les circumscripcions. Amb aquesta victòira aconsegueix ostentar l’alcaldia en deu municipalitats -entre els quals hi ha Mitrovica nord-, cosa que converteix aquest partit en el que té més poder municipal a tot Kosova.

No és una dada gens menyspreable, finalment, el molt baix índex de participació, que es va quedar tan sols en el 38%, un nou rècord a la baixa. D’aquesta manera, Kosova comparteix la tendència general a un abstencionisme cada vegada més elevat en tota la zona. La setmana passada mateix, comentàvem també el nou rècord negatiu en les presidencials eslovenes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s