Ratko Mladic, condemnat a cadena perpètua

Aquest dimecres, 22 de novembre, s’ha fet pública una de les sentències més esperades dels últims anys. El Tribunal Penal Internacional de l’Haia ha condemnat, finalment, Ratko Mladic a cadena perpètua, per genocidi, crims de guerra i crims contra la Humanitat.

Segons la sentència, se’l considera responsable directe de la mort de set mil persones -per tant, genocidci- a la ciutat d’Srebrenica, a la Bòsnia oriental, durant el juliol de 1995, i també de participar en el setge de Sarajevo, a resultes del qual moriren prop d’onze mil persones. Per a la participació en aquests fets se l’ha condemnat per crims de guerra i per crims contra la Humanitat, concepte que inclou persecucció, deportació i extermini de població civil. També se l’acusa de retenir membres de les Nacions Unides, com a ostatges. El jutge, Alphons Orie, ha qualificat els fets pels quals s’ha jutjat Mladic com uns dels més terribles que s’han comès mai.

El jutge ha considerat que Mladic tenia un absolut control de les forces militars que van prendre la ciutat d’Srebrenica, i que sense les seves decisions els fets haurien evolucionat d’una manera diferent. També se l’acusava de matances, l’any 1992, en sis localitats més de Bòsnia, però el nombre més reduït de morts ha fet que no fossin considerades coma genocidi. S’ha destacat en la sentència, però, que les seves accions anaven encaminades contra la població bosníaca i croata, emmarcades en un projecte de neteja ètnica. L’actitud de Mladic en el judici ha estat desafiant, fins al punt que poc abans de llegir-se la sentència ha escridassat els membres del tribunal.

La sentència encara no és ferma, i pot ser recorreguda, cosa que els defensors de Mladic ja han anunciat que faran.

Mladic va ser detingut l’any 2011 a Lazarevo, una petita ciutat de la Voivodina. Va ser acusat formalment l’any 1995, i es va desconèixer el seu parador durant molts anys. L’any següent, el 2012, va ser extradit per les autoritas sèrbies.

Valentin Inzko, l’Alt Representant de la comunitat internacional a Bòsnia i Hercegovina va manifestar poc després de saber-se’n el veredicte que desitjava que aquesta sentència, esperada durant molt de temps, ajudés a restablir el sentit de la justícia.

Com era d’esperar les associacions de víctimes s’han felicitat de la sentència, tot i que han lamentat que no es reconegui el genocidi en tots els llocs on es va cometre, fent referència a les sis poblacions abans ementades. En canvi, a la República Serpska, les reaccions, en general, han anat en la línia contrària. L’alcalde d’Srebrenica, Mladen Grujicic, ha afirmat que aquesta sentència confirma, una vegada més, que el Tribunal de l’Haia té un clar biaix antiserbi. El membre serbi de la presidència tripartida, Mladen Ivanic, s’ha expressat en uns termes molt similars. El president d’aquesta entitat, Milorad Dodik, n’ha lloat la figura i ha asseverat que Mladic va salvar la nació sèrbia del genocidi.

A Sèrbia, les reaccions han estat més mesurades, almenys des del punt de vista governamental. Tant Vucic com Brnabic han insistit que cal mirar de cara al futur. La ministra de Justícia, Nela Kuburovic, no s’hi ha volgut pronunciar, i ha comentat que només ho farà quan la sentència sigui ferma. Més contundents han estat membres del partit Dveri, Dosko Obranovic, i del Partit Radical, Vojislav Seselj, que han atacat durament la sentència i el Tribunal de l’Haia, i han titllat Mladic d’heroi.

Tot i això, les reaccions no han estat monolítiques. Una de les entitats que més es van destacar, i encara ho fan, a denunciar la política de Milosevic i el genocidi a Bòsnia, Dones de Negre, ha fet palesa la seva satisfacció, i ha demanat, una vegada més, que es reconegui que el que va passar a Srebrenica va ser un genocidi. El parlament serbi ha condemant el que va passar-hi, però s’ha ressitit a acceptar-ho com a genocidi.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s