El árbol de la gitana, d’Alicia Dujovne Ortiz: de la Moldàvia jueva del segle XIX a l’Argentina del segle XX

Reconec que el llibre que avui us presentem entra dins l’àmbit de Balcània de manera una mica forçada, però no he pogut evitar de recomanar-lo. M’ha impactat profundament.

El árbol de la gitana és una reconstrucció de la genealogia familiar de la novel·lista, poeta i periodista argentina Alicia Dujovne Ortiz, nascuda a Buenos Aires l’any 1940. És un llibre escrit amb una gran sensibilitat on es barregen passatges de la seva biografia personal, com el seu exili a París -a partir de l’any 1978- i els múltiples exilis i emigracions dels seus avantpassats. D’aquesta manera, retrocedeix en el temps fins a la Gènova del segle XV, a l’època en què els antics khàzars es van convertir al judaisme, a la Moldàvia -o Bessaràbia- dels seus avantpassats més immediats abans d’emigrar cap a l’Amèrica del Sud, tot incloent-hi llegendes familiars i episodis fantasiosos. Una menció especial mereix tota la part relativa a la història del seu pare, que, nascut a l’Argentina, va decidir marxar a la Unió Soviètica per tal de col·laborar en la construcció del socialisme, i del seu posterior desengany.

És indiscutible que en el conjunt de l’obra té un gran pes la reflexió sobre la pròpia identitat -on pesa de manera definitiva el seu origen jueu moldau- i la dificultat per inscriure’s en un món que, massa vegades, es pretén molt monolític i que menysprea les diferències, i les dissidències. I també és més que evident la voluntat de l’autora d’acostar-se al món des d’una perspectiva feminista.

Editat per Alfaguara, 1997

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s