Macedònia: manifestació a Skopje contra les sentències pels fets de Kumanovo

Aquest diumenge, 5 de novembre, va tenir lloc a Skopje, la capital macedònia, una manifestació per tal de protestar contra les sentències que van ser dictades pels fets de Kumanovo, de maig de 2015. En total, de les trenta-set persones jutjades, set van rebre una condemna de cadena perpètua, i vint-i sis més penes superiors als dotze anys de presó.

Es van concentrar, a la una del migida, a l’avinguda Skanderbeg i es van encaminar cap a la seu del tribunal on es va emetre la sentència,  tot i que hi havia rumors que s’adreçarien fins al Parlament. La part final d ela manifestació es va fer en silenci. No es van produir incidents, tot i la forta presència policial. En cap dels mitjans consultats he pogut trobar una aproximació al nombre d’assistents.

Donaven suport a la marxa diverses organitzacions vinculades als presos, i van exigir que aquest cas sigui investigat per organismes internacionals. En el discurs que es va fer al final de la manifestació, llegit per Dashurie Sefa, es va afirmar que les altes instàncies judicials macedònies han manipualt els fets i han dictat sentència en funció d’un guió ja preestablert. En va responsabilitzar directament el ministeri de l’Interior, el cap dels serveis secrets de Macedònia i els principals responsables de la seguretat pública del país.

Daim Hyseni, de l’Associació Cultural d’Albanesos de Macedònia, en una línia semblant, va expressar la seva preocupació i malestar per la decisió dels tribunals, titllada d’inacceptable, que considera vinculats als poderosos.

Aquests últims dies repesentants del Fòrum Internacional dels Drets Humans i del’Associació d’expresos i perseguits per la policia macedònia, presents també a la manifestació, s’han expressat ens uns termes semblants. Shpetim Pollozhani va acusar, també, les autoritats macedònies, de maltractar els detinguts des del dia que van ser capturats fins al dia del judici. S’han mostat convençuts que la investigació s’ha de reobrir i afirmen que la sentència és bàsicament un càstig polític.

Hisni Shaqiri, exmembre del Parlament i de la guerrilla de l’UÇK durant el 2001, va demanar que que aquesta revisió ha d’anar a càrrec d’una comissió internacional. Per a ell, aclarir els fets és imprescindible per al manteniment de la pau i l’estabilitat en aquesta part de la regió. Va acusar els serveis secrets macedonis d’estar al darrer d’aquests fets.

Totes les persones que van parlar van coincidir en el fet de donar nul·la credibilitat a la independència dels sistema judicial macedoni.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s