El Tribunal Constitucional de Moldàvia dona llum verd a la proposta de canviar el nom de la llengua oficial del país: de moldau a romanès

Aquest 31 d’octubre, el Tribunal Constitucional moldau va donar llum verd a la proposta de modificació de la constitució d’aquest país, per tal que el romanès sigui considerat com a llengua oficial de Moldàvia, en comptes del nom actual, que és el de llengua moldava.

Un grup de diputats del Partit Liberal Demòcrata de Moldàvia va proposar, el passat 12 d’octubre, de tirar endavant una esmena de la constitució per tal que el romanès es converteixi en la llengua oficial del país. En aquests moments, el principal text legal de l’estat consagra -article 13 de la constitució- una hipotètica llengua moldava com a oficial, tot i que des del punt de vista lingüístic en cap cas es pot considerar que hi hagi una llengua moldava diferenciada de la romanesa.

El diputat impulsor de la proposta, Tudor Deliu, va afirmar que, d’aquesta manera, es restabliria una veritat històrica indiscutible. En uns termes molt similars es va expressar el president del Parlament, Adrian Candu. Els diputats impulsors van aconseguir el suport de 34 diputats del parlament. Després d’això calia que passés pel Tribunal Constitucional, que n’havia d’aprovar la tramitació, que és el que va fer aquest 31 d’octubre.

Donaven suport a la proposta membres del Partit Liberal Demòcrata, del Partit Liberal i del Partit Demòcrata. Per aprovar aquesta esmena cal un mínim de 64 vots, d’un total de 101 diputats. Hi ha, per tant, possiblitats reals que aquesta mesura sigui aprovada, ja que els que s’hi oposen més radicalment són els diputats socialistes i comunistes, que tenen 24 i 6 diputats respectivament.

El president del país, el socialista prorús Igor Dodon, per la seva banda, s’ha mostrat reiteradament i radicalment contrari a aquesta proposta. Afirma que el que es parla a Moldàvia és moldau i ha apostat, si de cas, perquè es faci un referèndum per tal que la població s’expressi.

De tota manera, el canvi proposat no faria més que ajustar la constitució a una sentència del Tribunal Constitucional, del 5 de desembre de 2013, segons la qual el romanès era la llengua de Moldàvia, tal com va quedar establert en la Declaració d’independència, prèvia, lògicament, a la constitució. L’URSS, l’any 1940, va prendre la decisió que el romanès a Moldàvia s’escrivís amb l’alfabet ciríl·lic i es va entestar a crear una llengua moldava artificial, tot aprofitant elements dialectals i aportacions del rus, en un clar intent de desnacionalitzar aquest territori.

Quan el juny de 1990 es va crear el modern estat moldau, una de les primeres mesures que es van prendre va ser, precisament, la de recuperar l’alfabet llatí i el nom de romanès.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s