Croàcia: l’oposició impulsa una moció de censura contra el govern

El Partit Socialdemòcrata (SDP) ha decidit impulsar una moció de censura contra el govern d’Andrej Plenkovic. Ja han confirmat el suport a aquesta mesura tots els diputats de l’oposició, tret de tres, vinculats a l’exmembre del governant -i polèmic exministre de cultura- Zlatko Hasanbegovic.

És evident que no hi ha possibilitats reals que pugui prosperar. La majoria parlamentària és molt minsa, però a hores d’ara no és gens clar que hi pugui haver una majoria alternativa. Des de les files socialdemocrates s’argumenta que, com a mínim, servirà perquè el govern Plenkovic doni explicacions sobre l’escàndol d’Agrokor, que sacseja la política croata des de fa anys, i que posa en perill d’estabilitat econòmica.

Entre les forces que han donat suport a la iniciativa hi ha MOST, el partit que havia format part de la coalició governamental, on gestionava quatre ministeris, fins l’abril passat. En aquella crisi de govern, l’afer Agrokor ja va jugar un paper definitiu. L’oposició va presentar una moció de reprovació contra el ministre de Finances, Zdravko Maric, per conflicte d’interessos, ja que hi havia esat vinculat , i els ministres de MOST, i tota la formació, van optar per no donar suport a Maric, cosa que va desencadenar la crisi de govern, que es va materialitzar el 29 d’abril, amb la sortida del govern de MOST.

El 16 d’octubre passat van ser detinguts vuit antics dirigents d’Agrokor, en el marc de la investigació de les irregularitats financeres d’aquesta empresa, que en el fons és un gran conglomerat d’indústries alimentàries, amb aproximadament 60.000 treballadors -trenta mil dels quals fora de Croàcia, en països de l’antiga Iugoslàvia-. És, sens dubte, la principal empresa de Croàcia i suposa el 13% del PIB del país. Agrokor produeix i distribueix carn, lactis, olis, aigua, controla la xarxa de supermecats Konzum… En teoria hi ha en marxa una comissió d’investigació en el parlament sobre aquest tema, però l’oposició acusa el govern de posar impediments a la seva actuació. Els deutes acumulats del conglomerat superen els sis mil milions d’euros, i en teoria des del mes de maig passat l’empresa d’Ivica Todoric està sota control de l’estat.

El parlament croat està format per un total de 151 diputats, i el govern té el suport tan sols de dues formacions: l’HDZ i l’HNS. Per tant, la seva situació de debilitat és bastant clara. La primera d’aquestes dues formacions és la Unió Democràtica Croata, la històrica formació conservadora croata, fundada per Franjo Tudjman, que ha estat el partit polític més influent i que més poder ha acumulat a Croàcia des del moment que va accedir a la independència. Després de les últimes eleccions va formar govern amb MOST (Pont), una formació creada al voltant de Bozo Petrov, formalment amb polítics independents i que pretenia tenir un to centrista, renovador eminentment tècnic.

Quan MOST va abandonar el govern, l’HDZ va cercar un altre aliat que li permetés continuar controlant el govern i evitar, així, a anar a unes eleccions anticipades. A més, l’HDZ va patir una crisi interna que va provocar la sortida del partit d’alguns membres històrics, i la corresponent pèrdua de tres diputats. Finalment, l’HNS, el Partit Popular Croat de Predrag Stromar -que es defineixen com a liberal demòcrates-, es va avenir a fer aquest paper. Cal recordar que aquest petit partit es va presentar en les darreres eleccions amb els socialdemòcrates, en la coalició que duia per nom Coalició del Poble. Aquesta formació sempre ha estat present en la política croata des del moment que va accedir a la independència, tot i que amb un suport electoral limitat, cosa que no li ha impedit, però, que diverses vegades hagi fet de partit frontissa i hagi jugat un paper cabdal.

Entre totes dues formacions arriben tan sols a 61 escons, lluny encara de la majoria absoluta. Per poder tirar endavant la seva acció de govern necessiten l’aval de petites formacions, de vegades força allunyades ideològicament, com són el Partit Serbi Democràtic Independent, de Milorad Pupovac, el partit de la minoria sèrbia -que compta amb tres diputats-, el partit de caire personalista de Milan Bandic -l’exalcalde socialdemòcrata de Zagreb, que va marxar del partit quan va ser acusat de corrupte-, també amb tres escons. També té el suport de dues petites formacions que es van presentar coalitzades amb l’HDZ, com són els demòcratacristians (HDS) i els social liberals (HSLS) -en total 3 escons-. D’altra banda, també compta amb el suport de la ultradretana Aliança Democràtica d’Eslavònia del criminal de guerra Branimir Glavas, amb tan sols un escó. A més, hi ha sis diputats independents, no vinculats a cap formació política. Aquesta munió de setze diputats permet que el govern pugui mantenir la seva unitat d’acció, i de moment no hi ha res que faci pensar que la cosa pugui canviar.

L’oposició també està molt fragmentada. El partit més influent és el socialdemòcrata, que compta amb 36 diputats, molt lluny per tant de la majoria absoluta, ni tan sols amb la concurrència de MOST, amb quinze diputats. El Partit Camperol (HSS) té cinc escons i és un tradicional aliat dels socialdmòcrates, com ho és també el Partit dels Pensionistes (HSU), també amb cinb escons. Una mica més allunyats ideològicament hi ha Zivi Zid, amb quatre escons, que es va presentar a les eleccions coma força renovadora, anticorrupció, contrària a les privatitzacions, amb un to antiglobalització i en defensa de les llibertats personals. Tot i això, els seus posicionaments ideològis de vegades són massa ambigus. També hi ha tres diputats dels regionalistes de l’Assemblea Democràtica d’Ístria, també tradicionalment aliats del socialdemòcrates. També hi ha té tres diputats del PH, una petita formació de caire reformista.

A l’oposició, però clarament allunyats dels socialdemòcrates hi ha tres diputats que van abandonar l’HDZ, i que van fundar un nou partit Independents per Croàcia. Va ser fundat per Bruna Esih, que va obtenir molt bons resultats a Zagreb, a les darreres eleccions locals i Zlatko Hasanbegovic, i és una escissió molt nacionalista i per la dreta de l’HDZ. Tot fa pensar que és molt difícil, i així ho han anunciat, que puguin donar suport a una moció presentada pels socialdemòcrates.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s