Les eleccions locals de Macedònia capgiren el mapa polític del país

Aquest diumenge passat va tenir lloc la segona volta de les eleccions locals de Macedònia. Els resultats, fets públics ahir mateix, confirmen la tendència que ja s’havia apuntat ara fa dues setmanes. És evident la derrota, sense cap tipus de pal·liatius, dels conservadors del VMRO-DPMNE, fins al punt que posa el país davant un escenari polític absolutament nou. És més, tot fa pensar que Nikola Gruevsi, que ha dominat del tot la política macedònia en els últims deu anys, és ja un cadàver polític. Macedònia entra en una nova era.

Ara fa quinze dies, es va fer la primera volta de les eleccions locals, i la Unio Socialdemòcrata (SDSM) es va convertir clarament en la força política més votada, relegant els conservadors nacionalistes del VMRO-DPMNE a una posició molt discreta i amb molt poc poder polític. En la primera volta només va aconseguir guanyar per majoria aboluta en tres muncipalitats, que, a més, no eren ni de bon tros importants ni pel pes demogràfic ni per la influència política. Els socialdemòcrates, per la seva banda, es van imposar en trenta-vuit municipalitats, cosa que demostra abastament el canvi de tendència del país.

Quedaven, però, trenta-cinc municipalitats per decidir en una segona volta, en vint de les quals les alcaldies en litigi es disputaven entre l’SDSM i el VMRO-DPMNE. En tretze d’aquestes municipalitats havien arribat en primera posició, a la primera volta, els socialdemòcrates, mentre que en els altres set casos ho havien fet els conservadors. Un cop fet públic l’escrutini, els conservadors només van guanyar en dues d’aquestes circumscripcions.

En total, doncs, els socialdemòcrates cotrolen 57 alcaldies, d’un total de 81 que hi ha al país, mentre que el VMRO-DPMNE només en podrà controlar cinc, totes petites poblacions rurals.

No cal dir que els socialdemòcrates s’han felicitat d’aquesta victòria, que han considerat un aval de la seva política, després d’aconseguir liderar el nou govern, des del mes de maig passat. El seu líder, Zoran Zaev, ha instat els conservadors a fer un canvi en la seva línia política i a optar per actituds menys frontistes i conciliadores.

Nikola Gruevski, el gran perdedor de la jornada, però, ha criticat durament el govern i l’ha acusat de manipular les eleccions, fins al punt de no voler-ne reconèixer els resultats, cosa que situa el seu partit en una tesitura ben complicada. El fet de no reconèixer els resultats, però, no vol dir que els cinc candidats del partit no ocupin el càrrec que han guanyat. La reacció de Gruevski no ha estat, doncs, gens autocrítica i no ha assumit responsabilitats. Ara caldrà veure com reaccionen els militants d’aquesta formació. Des de fa alguns mesos hi ha alguns membres de la formació que ha gosat qüestionar el lideratge de Gruevski. Ahir mateix, Petar Bogoevski, del sector més reformista i centrista del partit va afirmar que calia fer immediatament un congrés del partit i canviar-ne el lideratge. Tot fa pensar que s’hi pot obrir un gran pols en el seu si. Hi ha veus que han arribat a especular amb la possibilitat que, en cas que Gruevski en perdi el control, podria arribar a crear una nova formació política.

Tot i les acusacions de manipulació de les eleccions de Gruevski, que les ha titllat de criminals -amb amenaces, intimidacions i suborns-, els incidents no han estat remarcables. L’OSCE, que hi havia enviat observadors, va afirmar que en general havien estat netes, tret d’alguns incidents aïllats, i que, per tant, les considerava lliures i democràtiques. Ara bé, també és veritat que els informes de l’OSCE en diverses eleccions fetes a Macedònia, no és que hagin estat mai del tot fiables, per dir-ho d’una manera suau. Entre els observadors hi hagué també representants del món diplomàtic, com l’ambaixador francès, Chritian Thimonier, que també va valorar que havien estat netes.

D’altra banda, l’organització civil independent MOST, que des de fa anys fa la tasca de vetllar per la netedat dels comicis electorals, i que sempre ha estat molt crítica amb les eleccions orgnanitzades pel VMRO-DPMNE -les ha acostumat a qualificar de frau- ha informat que ha detectat incidents en nou col·legis electorals, els més destacables dels quals a Tetovo i a Cair, però que aquests incidents en tot cas no han implicat l’adulteració dels resultats electorals en aquests col·legis.

L’altra gran incògnita d’aquests comicis era saber com quedaria la relació de forces entre els partits albanesos. El partit albanès més implantat, la Unió Democràtica per la Integració (BDI), principal aliat en el govern dels socialdemòcrates -abans ho havia estat del VMRO-DPMNE- ha aconseguit finalment uns bons resultats, amb 11 alcaldies, entre les quals hi ha Tetovo -la capital oficiosa dels albanesos de Macedònia-, Cair -una de les municipalitats de la capital del país, Skopje- i Struga. Els resultats de la primera volta auguraven una segona volta més ajustada del que ha estat en realitat. Cal destacar que el BDI comptava amb el suport de l’SDSM en aquelles circumscripcions on els socialdemòcrates no havien arribat a la segona volta.

Els altres dos principals partits albanesos, BESA i Aliança pels Albanesos, havien arribat a un acord per donar-se suport en la segona volta en aquelles circumscripcions en què havien de competir amb el BDI. Totes dues formacions acusen el BDI d’oportunisme i de  col·laboracionsime amb el VMRO-DOMNE, i de ser un partit corrupte. Finalment, però, els resultats obtinguts van ser discrets, i l’Aliança pels Albanesos només va obtenir l’alcaldia a Gostivar -una localitat important-, que va anar a parar a mans del seu líder, Zijadin Sela, i BESA va obtenir l’alcaldia de Zelino, una localitat bàsicament rural. El Partit Democràtic Albanès va guanyar també en una municipalitat, Studemicni, i el Partit Democràtic Turc en una altra, a Centar Zupa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s