Una gran estàtua on hi havia el mausoleu de Georgui Dimitrov

Aquesta setmana s’ha anunciat que al lloc on hi havia el mausoleu de Georgui Dimitrov, al centre de la capital búlgara, s’erigirà una gran estàtua de bronze, amb motiu de la presidència de la UE per pat de Bulgària, a partir de l’1 de gener de 2018.

Dimitrov és considerat com el gran pare fundador de la Bulgària socialista, estat del qual fou líder indiscutible entre 1946 i juliol de 1949, quan va morir. Seguint un patró similar al que s’havia utilitzat en el cas de Lenin, les autoritats búlgares van decidir construir un musoleu on reposessin les seves despulles. Dimitrov va ser secretari general del Komintern (la Internacional Comunista) entre 1934 i 1943. També va ser acusat, i empresonat, de ser responable de l’incendi del Reichstag l’any 1933.

La seva mort s’esdevingué a Moscou, l’any 1949, on estava hospitalitzat. Un cop es va saber la notícia de la seva mort, es va iniciar immediatament la construcció d’aquest edifici en homenatge seu. Es va enllestir en un temps rècord de tan sols sis dies. Les restes mortals de Dimitrov, que havia estat embalsamat i que es mantenien a una temperatura constant de disset graus, van estar a l’interior d’aquest mausoleu fins l’any 1990, poc després de la caiguda del règim « socialista». Dimitrov, llavors, va ser incinerat en secret i el sarcòfag, es va saber gairebé vint anys després, va ser venut com a ferralla.

L’any 1999, el govern de la conservadora Unió de Forces Democràtiques (SDS) va decidir tirar-lo a terra, cosa que va provocar un extraordinarti debat en el si de la societat búlgara, entre els partidaris de fer-ho i els que s’hi oposaven, ja perquè valoraven la figura de Dimitrov i el seu règim o bé perquè consideraven que aquest mausoleu tenia un valor històric que calia conservar.

Hi hagué diverses manifestacions en contra de la voladura del monument, que van fer que no es pogués dur a terme fins al quart intent, després, d’utilitzar més d’una tona d’explosius. De fet, va trigar-se més a enderrocar-se que no pas a construir-lo.

L’obra que ara ocuparà aquest espai és de l’escultor Plamen Deianof i té una alçada de catorze metres. Porta per nom Casa de Bronze. Aquest anunci ha revifat, una altra vegada, la polèmica entorn de la conservació no d’aquest tipus d’obre i de l’ús que s’ha de fer dels espais que deixen lliures.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s