Resultats de les eleccions locals de Kosova

Aquest diumenge passat van tenir lloc les eleccions locals a Kosova, uns comicis llargament esperats per les diferents formacions polítiques. Aquest interès venia motivat, sobretot, per saber com la població premiava o castigava les diferents formacions polítiques després de la formació del nou govern.

S’havien de triar els consells i els alcaldes de les 38 municipalitats en què es divideix el país. Cal tenir clar que quan es parla de municipalitat no es vol dir exactament un ajuntament tal com l’entenem nosaltres, sinó que es parla d’unes unitats administratives que abasten un àmbit superior al d’una localitat, tot i que el càrrec i les funcions sí que són les equivalents a les d’un alcalde.

Els resultats es van fer saber tot just dos dies després, i una primera dada que cal tenir en compte és el de la baixa participació, amb poc més del 43%. De les 38 municipalitats en joc, en dinou ja hi ha un resultat definitiu pel que fa a la persona que n’ostentarà l’alcaldia. En els altres casos, caldrà esperar a una segona volta, que tindrà lloc el proper 19 de novembre. També van quedar conformats els nou consells municipals.

Pel que fa als resultats obtinguts pels principals partits polítics, podem destacar tres grans dades. D’una banda, el partit dominant de l’escena política kosovar, el Partit Democràtic de Kosova -del president Hashim Thaci- ha obtingut de manera directa tan sols una alcaldia, cosa que representa un gran daltabaix per a aquesta formació, que demostra la seva clara tendència a perdre poder i influència. Només ha obtingut la victòria a Drenas, tot i que tindrà opcions, en la segona volta, en deu municipalitats més.

En segon lloc, es pot constatar que el partit que globalment ha obtingut més bons resultats, més alcaldes triats de manera directa, és la Lliga Democràtica de Kosova, que va quedar tercer en les darreres eleccions. Segons les dades fetes públiques per la Comissió Electoral Central, la LDK va obtenir el triomf a Peja, Lipjan, Viti i Fushe Kosove, i també ha col·locat deu dels seus candidats a alcaldes en la segona volta.

Finalment, Vetevendosje, el partit que s’ha consolidat com a principal força política del país, ja que va quedar segon en les darreres eleccions, tot i no presentar-se sota el paraigua de cap coalició, no ha guanyat de manera directa en cap circumscripció, però té a l’abast revalidar el triomf a la capital, Pristina, ciutat on el seu candidat Shpend Ahmeti -que ara repeteix- ja va guanyar fa quatre anys. A més de Pristina, concorrerà en cinc municpalitats més a la segona volta. Ahmeti va obtenir el 44,27% dels sufragis, que representa un important aval per part de la població de la capital. A la segona volta s’haurà d’enfrontar al candidat de la LDK, Arban Abrashi, que en la primera volta va obtenir el 35,7% dels vots. Tradicionalment, Pristina ha estat una plaça forta de la LDK, que n’ostentava l’alcaldia fins fa quatre anys, quan Isa Mustafa va perdre enfront d’Ahmeti.

Un dels partits que ha anat guanyant més pes en els darreres anys és el de l’Aliança pel Futur de Kosova (AAK), del cap de govern Ramush Haradinaj -que governa en coalició amb el PDK-, Decan i a Junik. També té la possibilitat de participar enla segona volta a sis municipalitats. L’altra formació, que es va presentar en les darreres eleccions en coalició  amb el PDK  i l’AAK, NISMA (Iniciativa per Kosova) ha guanyat l’alcaldia de Malisheva i té opcions en una altra municipalitat.

Pel que fa a les municipalitats de majoria sèrbia, la clara guanyadora ha estat la Llista Sèrbia, que s’ha imposat en vuit. També té opcions a Klokot, ja que en la primera volta hi ha superat el 47% dels sufragis. Aquesta candidatura es la que compta amb el suport de Belgrad, que la considera com el seu interlocutor amb la comunitat sèrbia. Aquestes darreres setmanes, membres d’altres partits i coalicions sèrbies han denunciat el poder que exerceix aquesta formació i el seu vincle amb activitats mafioses. De tota manera, aquests vincles amb activitats mafioses no serien exclusius d’aquesta formació. En aquest sentit, les vinculacions del PDK amb pràctiques il·legals són més que evidents.

Alternativa, per la seva banda, va obtenir molt bons resultats a Gjakova, on la seva candidata, i principal líder d’aquesta formació coalitzada amb la Lliga Democràtica de Kosova, Mimoza Kusari-Lila, s’haurà d’enfrontar al candidat de l’AAK, Adrian Gjini. Mimoza Kusari-Lila ja n’era l’actual alcaldessa.

Al marge dels candidats partidistes, també hi havia candidats indepedents, que es van imposar en dues de les demarcacions, a Hani i Elezit, limítrof amb Macedònia i Skenderaj, governat fins ara pel PDK. El candidat guanyador, en aquest darrer cas, ha estat Bekim Jashari, nebot del guerriller de l’UÇK Adem Jashari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s