Putin compara Ucraïna, Kosova i Catalunya

Aquesta setmana ha tingut lloc, entre el 16 i el 19 d’octubre a la ciutat de Sotxi, al sud de Rússia,la catorzena trobada del Valdai International Discussion Club. La qüestió de Catalunya també va ser present en aquesta reunió.

Aquest fòrum de discussió va tenir lloc per primera vegada l’any 2004, i té com a objectiu analitzar i promoure el diàleg entre Rússia i les elits intel·lectuals d’arreu del món, des de tots els punts de vista, sobre el nou ordre mundial i  les relacions internacionals.   

Putin va aprofitar aquest escenari per fer una dura crítica als països occidentals i a la Unió Europea pel seu doble estàndard a l’hora d’encarar-se amb els conflictes nacionals. Va criticar que es donés suport, l’any 2008, a la independència unilateral de Kosova i ara, en canvi, es rebutgi aquesta possibilitat per a Catalunya.

Va acusar durament la Unió Europea de fomentar el « separatisme » quan va donar supprt a Kosova, després de sotmetre’s als inteteressos dels Estats Units. Va retreure’ls que no s’haguessin pensat molt millor aquesta decisió, ja que amb això el que es feia era, senzillament, donar el tret de sortida al col•lapse de diversos estats. No sabien que hi ha contradiccions cententàries a Europa, es va preguntar retòricament Putin.

Va continuar atacant les potències occidentals tot recordant-los que consideren alguns separatistes, segons la seva terminologia, com a autèntics lluitadors per la llibertat, mentre que en d’altres casos altres separatistes no poden defensar els seus drets encara que s’utilitzin mitjans democràtics i pacífics. Es va referir, concretament, a Catalunya, al Kurdistan. Més tard va posar l’exemple de Crimea, i totes les crítiques que havia rebut Rússia per la seva annexió -reintegració, segons ell-.

En cap cas, però, Putin va donar suport a aquests processos de creació de nous estats que, a més, constitueixen una greu amenaça per al desenvolupament estable d’Europa i altres continents, i també per a la implementació de processos d’integració a tot el món.

També va fere ferència a la situació d’Ucraïna i va advertir que mentre els problemes polítics no s’afrontin a fons, la qüestió no es resoldrà. És més, la decisió de tancar la frontera entre Rússia i les repúbliques no reconegudes, de Donetsk i Lugansk, pot provocar una situació similar a la d’ Srebrenica, a Bòsnia, amb el perill d’un bany de sang. “No podem deixar que això passi”, va reblar Putin.

Les crítiques de Putin, doncs, coincideixen gairebé del tot amb les que han fet sentir repetidament les autoritat sèrbies, sobre la doble mesura utilitzada per la Unió Europea pel que fa a la integritat territorial i a l’ordenament constitucional de Sèrbia i d’Espanya.

Podeu sentir la intervenció de Putin en el següent enllaç:

FULL Putin’s Speech on Double Standards in Case of Catalonia, EU, Kosovo, US, UN

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s