Inversors estrangers podran obtenir la ciutadania moldava

El govern moldau va aprovar ara fa una setmana una sèrie de canvis legislatius que permeten la concessió de la ciutadania moldava a persones estrangeres que facin importants inversions al país.

Segons la nova normativa aprovada, els estrangers que inverteixin com a mínim la quantitat de 250.000 euros durant cinc anys en béns immobles, en obligacions governamentals o, també, com a mínim, 100.000 euros en els fons d’inversió públics del país poden sol•licitar, a partir d’ara, la ciutadania moldava. S’ha limitat a cinc mil el nombre de persones que es poden acollir a aquesta polèmica mesura.

Ara bé, almenys formalment, els candidats a la ciutadania també hauran de demostrar coneixements sobre Moldàvia, com per exemple del sistema legal i constitucional, no tenir antecedents penals i que es garanteixi que no representen cap perill per a la seguretat de l’estat.

Ara caldrà veure quin impacte té aquesta decisió. Els principals inversors estrangers al país són romanesos, russos, ucraïnesos, turcs i italians, i globalment no representen més enllà del 5% de les empreses amb seu al país. No és menyspreable, però, el nombre d’inversors procedents de l’Àsia Central o del conjunt del món àrab.

De fet, ja fa mesos que es parlava de la possiblitat que una mesura d’aquest tipus tirés endavant. El passat mes de març, el president del país, Igor Dodon, va anunciar en una trobada amb empresaris russos que en pocs mesos seria aprovada. Va transmetre’ls la idea que, a part dels avantatges directes que obtindiren, també els permetria fer un pas per poder accedir amb més facilitat a la Unió Eruopea.

No cal dir que aquesta proposta ha estat fortament criticada per algunes formacions politiques, com és el cas del Partit d’Acció i solidariatat (PAS), que alerta del perill que representa, ja que pot convertir en el país en una màquina de blanquejar diner negre, que a més posteriorment pot ser utilitzat per a activitats que fins i tot poden posar en perill la seguretat del país, segons unes afirmacions que va fer un membre d’aquest partit, Dan Perciun.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s