Indignació de les autoritats sèrbies per la hipocresia i el doble estàndard de la Unió Europea pel que fa als conflictes de Catalunya i de Kosova

Les autoritats sèrbies han expressat el seu profund malestar i indignació pel que consideren un tracte radicalment diferent dels conflictes de Catalunya i de Kosova per part de la Unió Europea. La Comissió Europea s’ha alineat del tot amb les tesis espanyoles, i s’ha pronunciat obertament contra el referèndum i contra una possible declaració d’independència de Catalunya. Han reiterat divrses vegades que el referèndum de l’1 d’octubre era il•legal segons la legislació espanyola. Les intervencions del portaveu de la Comissió, Margaritis Schinas, han estat clares i diàfanes en aquest sentit, que la qüestió de Catalunya és un afer exclusivament intern de l’Estat espanyol, estat del qual s’ha de respectar la legalitat.

Fins i tot, davant les contundents preguntes dels periodistes, Schinas va afirmar que els casos de Kosova i de Catalunya no tenen res a veure i que no es poden comparar. Aquestes afirmacions van acabar de provocar la indignació a Sèrbia. Schinas va assenyalar que el reconeixement de Kosova s’havia fet en un context molt diferent, segons ell, arran de declaracios de les Nacions Unides i resolucions internacionals, tot i que sense esmentar-les. Cal recordar que la proclamació d’independència de Kosova es va produir el 2008, gairebé deu anys després de finalitzada la guerra.

El president serbi, Alexànder Vucic, va afirmar a Varna aquest dimarts –després d’una reunió amb els homònims de Romania, Bulgària i Grècia- que se sentia molt malament arran de les declaracions de la Comissió Europea, declaracions que demostraven que Sèrbia havia patit una gran injustícia. Va assegurar que era evident que s’utilitzen criteris diferents per afrontar els conflictes quan un país forma part de la Unió Europea o no en forma. Va anunciar que enviaria, conjuntament amb la cap de govern -Ana Brnabic- una carta a Brussel•les per fer arribar la seva disconformitat i queixa pel tracte rebut per Sèrbia, tot i que, també, va afirmar que no n’esperava cap resposta. Va exemplificar la seva opinió amb una sentència contundent:

“La pregunta que es fan tots els ciutadans de Sèrbia avui és: com és que en el cas de Catalunya el referéndum no és vàlid, mentre que a Sèrbia es va permetre la secessió de Kosova sense cap referéndum?”

 

Els dies 10 i 11 d’octubre, Brnabic ha de viatjar a Bruessel•les, i ja ha anunciat que, evidentment, aquest serà un dels temes de què es parlarà.

Des de Sèrbia es recorda que no hi ha cap resolució del Consell de Seguretat sobre la qüestio de Kosova, i que l’unica declaració aporvada per les Nacions Unides és la 1244, on parla de la sobirania i integritat territorial de Sèrbia.

De tota manera, aquestes declaracions del govern serbi no impliquen en cap cas que Sèrbia no doni suport a les tesis espanyoles, tot el contrari. Les relacions entre Sèrbia i Espanya són excel·lents, segons afirma els ministre d’Afers Estrangers d’aquest país balcànic, Ivica Dacic. Diumenge mateix Dacic va donar el total suport a les autoritats espanyoles pel que fa a la qüestió de Catalunya, i va manifestar que Sèrbia era, i es mantindria, coherent pel que fa a l’oposició a les secessions unilaterals, tal com també va fer en el cas de Crimea. L’Estat espanyol és un dels cinc estats de la Unió Europea –com Romania, Eslovàquia, Xipre i Grècia- que no han reconegut Kosova.

2 thoughts on “Indignació de les autoritats sèrbies per la hipocresia i el doble estàndard de la Unió Europea pel que fa als conflictes de Catalunya i de Kosova

  1. Adelina S 5 Octubre 2017 / 9:55 AM

    He can try his best with this rhetoric but he won’t get anywhere. As always, like in the case of Russia and EU, he is playing a double field, on one hand close ally of the Spanish government, on the other trying to manipulate the situation in Catalonia to try and stick to Serbia not recognsing Kosovo, even though he knows very well it is a condition for EU integration.
    Other people here too wonder why the EU would say the Catalan referendum is illegal why supporting Kosovo’s independance. First of all, because it is a fact. It is also the same people who heavily critisise the EU for implementing standard procedures everywhere not being able to see and adapt their actions to local contexts and different situations. Now they do that, the case of Catalonia is inherently different from that of Kosovo, and I do not understand how something so obvious cannot be grasped. And finally, I cannot believe that I heard Vucic say that Serbia is being done a big injustice. Serbia ethnically cleansed the territory of Kosovo, now they are the victims that those people ultimately declared their independence from Serbia and were recognised?
    It really worries me what is happening right now there. The stubburn Spanish government’s lack of will to engage in dialogue, opting for suppressing the call for independance with violence. The stubburn Catalan government who insist the referendum should be legitimised. The instability throughout Europe, Catalonia’s future, etc. I think it’s really easy for a lot of us, especially people who identify with left values, to have a strong bias and support Catalonia. I have and still support the independance. But I would be a hypocrite and terriblly unrealistic to accept that what happened was a proper referendum. I wouldn’t support that in any other case, that a referendum is valid given the conditions in which it was conducted, and the main reason is due to the fact that the situation itself, going along with the referendum in the case in which the police was brutally assaulting people in the streets, led to many people not being able to get out of their homes and freely cast a vote. That was by all means devoid of the conditions neccesary to have a free and fair election. With the Kosovo scenario in mind, I never want to see anything even remotely close to that in Europe again.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s