Kosova té nou govern, dèbil, inestable i amb poques perspectives de futur

El passat 11 de juny van tenir lloc les eleccions per triar un nou parlament de Kosova. Tot just la setmana passada va ser nomenat un nou cap de govern, després de gairebé tres mesos d’especulacions. La seva tasca no serà gens fàcil, tenint en compte que aquest nou govern neix dèbil, molt inestable i amb unes perspectives de futur poc optimisites.

Aquells comicis van representar un canvi important en l’escena política d’aquell país. És evident que els canvis d’aliances que es van produir, la irrupció amb força de Vetevendosje –amb un discurs trencador- com a segona força política en nombre d’escons, i el divorci total entre els dos partits que havien monoplitzat el poder a Kosova aquests darrers anys augurava un estiu intens.

La coalició guanyadora de les eleccions és coneguda amb el nom de PAN (primeres sigles de les tres principals formacions polítiques que la componen). Va obtenir un total de 39 escons. El parlament kosovar té un total de 120 escons, vint dels quals estan reservats a les minories del país, deu diputats serbis i deu de la resta de grups ètnics. Per tant, per aconseguir formar govern cal un mínim de 61 vots. Si als escons del PAN s’hi sumen els de les minories, cosa ja sabuda des de bon principi, només s’arriba a la xifra de 59. Per tant, les dificultats per arribar a formar aquest govern eren evidents.

La coalició PAN està formada pel Partit Democràtic de Kosova (PDK), Aliança pel Futur de Kosova (AAK) i NISMA (Iniciativa per Kosova). El PDK, al qual pertany el president del país -Hashim Thaci- n’és la força més important. De fet, el candidat a ocupar la presidència del Parlament era Kadri Veseli, d’aquest formació. En canvi, el candidat de la coalició per ocupar el càrrec de primer ministre era Ramush Haradinaj, de l’AAK. L’AAK en l’anterior legislatura havia estat a l’oposició i s’havia enfrontat radicalment al govern anterior, format pel PDK i la LDK.

Segons té establert la constitució del país, el president de la cambra ha d’oferir la constitució de govern a la força amb més nombre de diputats. Només en cas que fracassi, es pot oferir aquesta opció a una altra força política. Aquest tema ha provocat moltes controvèrsies entre els constitucionalistes de Kosova i no hi ha acord total sobre si ha de ser necessàriament així.
L’altra opció possible, en cas que PAN no aconseguís formar govern, era un acord de govern entre Vetevendosje, amb 32 escons, i la coalició LAA amb 29.

VV és un partit fundat per estudiants a finals dels anys noranta, de tradició movimentista. De fet, no s’ha constituït com a partit fins pocs mesos abans de les eleccions. És, sense cap mena de dubte, la formació política més a l’esquerra, s’autoqualifiquen de socialdemòcrates, i s’ha oposat radicalment a les forces establertes, a les quals ha acusat de corruptes, de privatitzar serveis públics i de no defensar la sobirania real de Kosova. Més d’una vegada han afirmat que s’hauria de fer un referèndum a Kosova per tal que la població pogués decidir si es vol unificar amb Albània. De fet, poc després de les eleccions del mes de juny, el seu candidat a ocupar el càrrec de primer ministre, Albin Kurti, va insistir que això hauria de ser possible. Evidentment l’oposició a la coalició és PAN és absoluta i d’entrada es va mostrar obert a arribar a un pacte amb la coalició LAA.

La coalició LAA està formada per tres formacions, la més important de les quals és la Lliga Democràtica de Kosova (LDK), l’històric partit fundat per Ibrahim Rugova. En la passada legislatura va formar govern conjuntament amb el PDK. Les dues formacions menors són l’Aliança per un Nou Kosova (AKR) de l’empresari Beghjet Pacolli –amb 4 dels 29 diputats- i Alternativa. L’AKR no era present en l’anterior parlament, però totes les enquestes li auguraven un bon resultat. Finalment va optar per coalitzar-se amb la LDK. Pacolli és l’amo indiscutible de l’AKR.

Immediatament després de les eleccions, des de la LDK es va insistir clarament que en cap cas entrarien en un govern amb la coalició PAN. El trencament entre el PDK i la LDK abans de les eleccions va ser molt virulent. El seu principal líder, Isa Mustapha, va afirmar repetidament que optarien per quedar-se a l’oposició abans que pactar amb el PDK. Albin Kurti, per la seva banda, va proposar diverses vegades a la LDK la formació d’un nou govern, però tot i que hi ha hagut negociacions durant tot l’estiu no es va arribar a un prinicpi d’acord fins al 4 de setembre, segons va anunciar Dardan Sejdiu, de VV.

D’altra banda, des de principis de juliol es va fer evident que la baula més feble de la coalició LAA era Pacolli. De fet, ben aviat es va veure que hi havia certa predisposició a pactar amb el PAN. Evidentment mai no va afirmar-ho obertament, i les seves proclames eren a favor de la responsabilitat dels polítics i a la necessitat de formar govern per tal de superar els reptes que té plantejada la societat de Kosova, tal com afirmava. Amb els quatre diputats de la seva formació n’hi havia prou perquè PAN pogués arribar a la majoria.

Finalment ha passat això, i aquest setmana passada, Ramush Haradinaj, el dissabte 10 de setembre, va obtenir el nombre de vots necessaris per ocupar el càrrec de nou primer ministre. Finalment va obtener el suport de 61 diputats, una majoria molt justa, dos menys dels que s’esperaven. Aquest resultat demostra de manera ben evident la debilitat amb què neix aquest nou govern. Abans s’havia hagut de triar el nou president de la cambra, però no va ser fins al setè intent que va ser tirat Kadri Veseli, del PDK, tot just després d’anunicar-se l’acord de pacolli amb la coalició PAN.

Immediatament després de fer-se l’anunci que l’AKR de Pacolli donaria suport a la coalició, un dels quatre diputats d’aquesta formació, Korab Sejdiu, va anunciar que l’abandonava. El mateix ha passat amb un diputat de la coalició PAN, del partit minoritari Moviment per la Unitat, que fins ara ha ostentat un ministeri en el govern d’Isa Mustapha. Un altre exemple claríssim de la debilitat del nou govern és que NISMA, una de les tres principals formacions que conformen la coalició ja ha anunciat que deixa la coalició i que, a partir d’ara, actuarà en base als seus propis criteris.

Les tensions també s’han fet sentir en les formacions sèrbies de Kosova. D’una banda, el partit amb més representants, la Llista Sèrbia –amb nou diputats-, va fer saber que consultaria la seva decisió amb Alexàndar Vucic, el president serbi. Aquest fet ha provocat que tant des de VV com des de la LDK s’hagi criticat la coalició PAN perquè consideren que, d’una forma o altra, queden com a ostatges de Belgrad. D’altra banda, entre les forces sèrbies, aquesta decisió també ha estat molt criticada. Per exemple, Alekànder Jablanovic, principal líder del Partit Serbi de Kosova, ha lamentat que la LS doni suport a un criminal de guerra, que és el terme amb què es refereixen a Haradinaj. Les critiques a aquesta decisió també han estat molt dures a Sèrbia. Vucic ha argumentat que aquesta era l’única opció possible per a la LS, i que qualsevol altra alternativa hauria estat pitjor, com, segons ell, pactar amb VV, que té uns plantejaments encara menys assumibles des del seu punt de vista.

El nou govern respon a un difícil equilibri polític entre totes les forces que el conformen. El PDK té a càrrec seu sis ministeris, exactament igual que l’AAK -en el qual milita Haradinaj-, 2 per a NISMA, 3 per a l’AKR i també 3 per a la Llista Sèrbia. El més beneficiat del pacte és sens dubte Pacolli, que ha aconseguit força poder -passa a ser ministre d’afers estrangers- i la promesa que Thaci no repetirà com a president del país, obrint-se així la possibilitat que sigui ell la persona a ocupar aquest càrrec.

Així com Haradinaj ha estat acusat de ser un criminal de guerra pels partits serbis, i també pel govern serbi, que en va demanar l’extradició a França quan Haradinaj va ser detingut per la policia francesa a instàncies d’una ordre de la interpol, també, aquests dies, s’ha denunciat que un dels ministres de la LS, Nenad Rikalo, podria estar implicat en casos de desaparicions de ciutadans albanesos durant la guerra de 1998-1999.

Finalment, ara hi ha oberts una colla de fronts, que caldrà veure com encara el nou govern. El primer de tots és l‘acord fronterer amb Montenegro. Es va arribar a un acord amb aquest país l’estiu de 2015, però no s’ha acabat d’aprovar pel parlament. De fet, va ser un dels principals punts de discòrdia entre el govern i l’oposició en la legislatura passada. Ramush Haradinaj s’hi va oposar enèrgicament. Ara s’han fet canvis en la comissió parlamentària que treballa aquest tema. Per tant, amb la decisió que es prengui es farà evident quin serà el to del nou govern. L’aprovació d’aqust acord és considerat imprescindible perquè Kosova es pugui beneficiar de la liberalització dels visats, per part de la Unió Europea.

Un altre gran punt pendent és el de la posada en marxa de l’Associcació de Municipalitats Sèrbies, al nord del país, una mena d’entitat semiautònoma. Aquesta Associació s’ha de posar en marxa arran dels acords a què va arribar amb Belgrad el govern anterior. Va provocar una oposició molt contundent dels partits no governmanetals, fins al punt que encara ara no s’ha materialitzat. Aquesta setmana mateix, Haradinaj ha anunciat que l’Associació tirarà endavant, encara que no s’aplicaran els punts que van ser anul·lats per una sentència de Tribunal Constitucional de Kosova. Caldrà verue quina és la reacció de Belgrad, que aquests darrers mesos ha mostrat, per part del president Vucic, una més gran voluntat d’arribar acords, tot i que s’ha reafirmat en la intenció de no reconèixer, en cap cas, Kosova com a estat.

 

 

One thought on “Kosova té nou govern, dèbil, inestable i amb poques perspectives de futur

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s