Maniobres militars de l’OTAN a Romania

L’OTAN està duent a terme aquests dies maniobres militars a Romania. El lloc escollit per dur-les a terme és la localitat de Cincu, al nord-oest del país, i hi participen els membres d’aquesta organització militar així com d’altres estats que hi estan associats, com Ucraïna i Armènia.

Aquestes maniobres formen part d’un paquet més ampli d’exercicis militars que porta per nom Saber Guardian -que també es faran a Hongria i Bulgària– on participen forces de més de vint estats diferents. En el conjunt de totes aquests activitats hi participaran entorn de 25.000 militars, segons les xifres oficials. Està previst que finalitzin el proper 20 de juliol.

Tal com era de preveure, les autoritats russes les consideren una autèntica provocació. Un exemple que pot donar la raó a aquest argument han estat les declaracions del president romanès, Klaus Iohannis, que va afirmar que aquestes maniobres tenen un efecte dissuassiu envers Rússia. El ministre de Defensa rus, Sergeui Shoigu, ja va alertar fa setmanes que accions d’aquest tipus no ajuden gens a a la distensió a la zona, i que inciten Rússia a emprendre accions de caire similar. L’exèrcit moldau, aquesta vegada, finalment no hi ha participat.

A Romania hi ha estat present el cap del Comitè Militar de l’OTAN, Petr Pavel, cosa que demostra la importància que se li estan donant, com ho és també la magnitud que tenen, amb més de 650 tancs i avions i helicòpters.

Entre el 29 de maig i el 18 de juny ja es van fer unes altres maniobres militars de l’OTAN a Romania –Noble Jump-, on també va participar la Legió espanyola.

D’altra banda, alts dirigents de l’OTAN continuen esperonant Romania perquè incrementi la seva despesa militar, per tal que arribi a al 2% dels pressupostos de l’estat. L’últim a fer aquesta demanda, i a aplaudir els passos en aquesta línia, ha estat el general nord-americà Ben Hodges. Dissabte passat mateix, Klaus Iohannis va anunciar la compra de míssils Patriot, cosa que, segons ell, implica el compliment dels compromisos militars del seu país envers els seus aliats.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s