L’excap de govern Macedònia, Nikola Gruevski, serà jutjat per corrupció

L’excap de govern de Macedònia, Nikola Gruevski, serà jutjat per diversos casos de corrupció produïts durant el llarg període de temps en què va estar en el poder, des de  l’any 2006. Feia setmanes que s’especulava amb aqueta qüestió, i aquesta setmana passada mateix, la fiscal Katica Janeva va demanar-ne l’arrest i detenció. Tot i això, el Tribunal competent d’Skopje no va acceptar la demanda de detenció, i va optar, només, per retirar-li el passaport i obligar-lo a presentar-se davant el jutge un cop a la setmana.

No cal dir que  aquesta decisió ha estat recorreguda. És inevitable plantejar-se, després d’això, l’enorme poder i influència que continua conservant Gruevski, cosa que fa que moltes persones desconfiïn de la imparcialitat de bona part dels jutges. Veurem com acaba tot.

La demanda, presentada per Janeva, de l’SJO, no afecta només Gruevski, sinó bona part dels seus col•laboradors més propers. Entre les persones encausades hi ha l’antiga ministra de l’Interior, Gordana Jankulovska, l’exministre de Transports, Mile Janakieski, l’ex-viceprimer ministre, Vladimir Pesevski, i d’altres personatges tan rellevants com Elizabeta Kanceska, Saso Mijalkov, Kiril Bozinovski o Martin Protugjer. Aquests noms són els més destacats d’una extensa llista feta pública aquests darrers dies, de prop d’un centenar de persones físiques i set de jurídiques per tal que siguin jujtades.

Aquest encausament ha estat fruit de la tasca dirigida per Katica Janeva, nomenada procuradora especial l’any 2015 (SJO) per tal que investigués els nombrosos casos de corrupció que afectaven els principals dirigents del país. Després de setmanes de protestes al carrer que havien portat Macedònia a un autèntic atzucac, es va arribar finalment a un acord polític que havia de desencallar l’impàs polític en què vivia Macedònia.

Aquells acords preveien, d’una banda, un govern de caràcter tècnic i mulitpartidista que havia d’organtizar unes noves eleccions en aquest petit país balcànic. Múltiples obstacles van impedir que no s’acabessin fent fins al passat mes de desembre, i després de gairebé cinc mesos de negociacions i enfrontaments es va formar un nou govern, liderat pels socialdemòcrates, que va suposar que el VMRO-DPMNE de Nikola Gruevski fos apartat del poder. A partir d’aquest moment es va ser molt conscient en la nova època en què entrava el país, i el fet de l’encausament de Gruevski n’és un símptoma.

D’altra banda, l’acord de 2015 tenia una altra pota, que tenia a veure amb la investigació sobre múltipels casos de corrupció, clientelisme, nepotisme, frau elctoral, blanqueig diners. Arran d’això es va constituir l’SJO, que s’havia d’encarregar exclusivament de tots aquests afers.

Les acusacions que afecten Gruevski són diverses, sobretot corrupció, però també frau electoral, malversació de fons públics, agressions contra opositors… i no afecten només Gruevski, sinó bona part dels seu equip. D’entre tots els casos que hi ha sobre la taula, destaquen els que porten com a nom Tnt, Titànic, Traektorija, Tank –compra d’una limusina valorada en 570.000 euros-, i l’atac contra l’alcalde de la capital macedònia, Skopje, el socialdemòcrata i opositor Andrej Zernovski, l’any 2013. També han estat particularmet investigades les obres faraòniques dutes a terme a la capital macedònia aquests anys, que han convertit aquesta ciutat en la metròpoli amb més estàtues per metre quadrat de tot el món.

A part d’aquests casos també s’estan estudiant altres fets, que es podrien afegir a aquesta llista, com la demolició d’un edifici pertanyent a un antic aliat polític de Gruevski, el “presumpte” frau electoral dut a terme durant les eleccions de 2013 i la concessió d’un projecte, valorat en 570 milions d’euros, a una empresa xinesa per a la construcció de dos trams d’autopista. Menció a part mereix el cas de l’espionatge massiu a què va ser sotmesa la població macedònia, gairebé 26.000 persones.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s