Congrés fundacional del PUN, partit que pretén reunificar Moldàvia i Romania

En una entrada publicada el 16 de febrer passat ens fèiem ressò de la fundació d’un nou partit polític a Moldàvia que es fixava com a principal objectiu la reunificació de Moldàvia amb Romania. Aquest partit, el Partit de la Unitat Nacional, va fer el seu congrés fundacional el cap de setmana del 24-25 de juny, en el qual es van establir les bases ideològiques d’aquesta nova formació.

La nova formació va ser impulsada per Anatol Salaru, exministre de Transports i Comunicacions, i exmembre del Partit Liberal, una de les formacions europeistes del país. Salaru va ser nomenat president del partit, i Ana Gutu vicepresidenta primera.

Al congrés hi van asistir -segons fonts del partit- un total de 1.200 delegats, cosa que demostra l’empenta que té i la voluntat d’esdevenir el pol que atregui totes les persones que tenen aquest objectiu com a horitzó.

D’ençà del mes de febrer, quan va ser fundat el partit, s’ha produït la fusió del nucli impulsat per Salaru amb una altra organització, el partit Dreapta (Dreta), liderada per la també exdiputada liberal Ana Gutu, que va fer el congrés fundacional el febrer de 2016. Aquest partit també portava dins el seu ideari, des de la seva creació, els plantejaments unionistes, i de fet aporta al nou partit bona part de la seva estructura organitzativa i experiència política.

Des del PUN s’afirma que l’actual nació romanesa està formada per dos estats, Romania i Moldàvia. Tot i reconèixer l’existència de minories nacionals a Moldàvia, aquest fet no qüestiona, segons el PUN, el caràcter romanès de Moldàvia. També argumenten que des de l’ocupació tsarista, el 1812, Rússia ha intentat desnacionalitzar Bessaràbia i alterar-ne la composició demogràfica. Asseguren, també, que en el període 1918-1940, en què Moldàvia va formar part de Romania, es van viure els millors moments dels país, tant des del punt de vista econòmic com cultural, que van ser estroncats per l’ocupació soviètica, que va reiniciar la política de desnacionalització de les elits i que va deportar milers de persones.

La nova formació es defineix com a liberal i pretén, primer de tot, treballar per harmonitzar la legislació moldava amb la romanesa i europea per tal que la reunificació no sigui traumàtica. Critiquen la situació de terra de ningú que viu el país, que, segons ells, els condemna a la misèria. Aposten clarament per la integració europea i l’OTAN.

Com a dada molt rellevant, cal destacar la tria de Traian Basescu, expresident de Romania i principal líder del partit romanès PMP, com a president d’honor del partit. Basescu ha reivindicat reiteradament l’opció de la reunificació com un objectiu que s’hauria d’assolir a curt termini. A Basescu també se li va arribar a concedir la nacionalitat moldava, tot i que l’actual president del país, Igor Dodon, li va retirar fa poc. En el congrés, Basescu va afirmar que la unificació implicaria posar punt i final al pacte Ribbentrop-Molotov, que va significar el repartiment de l’Europa oriental entre Hitler i Stalin. A més, el PUN i el PMP han signat un acord de col·laboració.

Igor Dodon, president socialista de Moldàvia, no va trigar gens a reaccionar a les decisions preses en aquest congrés, i es va refermar en la idea de promulgar una llei que prohibeixi campanyes que promoguin la reunificació de tots dos estats o que prevegin la liquidació del caràcter d’estat de Moldàvia.

El PUN és el primer partit que aposta d’una manera oberta i sense complexos per la reunificació de tots dos estats, una opció prou ben vista per una bona part de la població moldava. Ara caldrà veure quin pes aconsegueix en el panorama polític del país.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s