Mihai Tudose es perfila com a nou cap de govern de Romania

Aquest cap de setmana, en una reunió de la cúpula del Partit Socialdemòcrata (PSD) es va triar el nom de Mihai Tudose per tal que fos proposat al president del país, Klaus Iohannis, com a candidat a ocupar el lloc de primer ministre.

Pel que han informat algunes fonts del mateix partit, el nombre de candidats que es van sospesar eren vuit, preò finalment el triat va ser Tudose, un dels noms que els darrers dies havia sonat amb més intensitat.

Ahir mateix, Iohannis va aceptar el seu nom, cosa que farà que el parlament hagi de votar la seva candidatura per ocupar el càrrec, cosa que en principi no ha de ser problemàtica, ja que els partits que li donen suport, els PSD i els liberals d’ALDE –aliats dels socialdemòcrates en el govern sortint,- en garenteixen la majoria de vots, malgrat algunes veus dissidents que es van oposar a la moció de censura contra el cap de govern sortint, Sorin Grindeanu. Es preveu que la votació es faci demà, dijous, al vespre.

Tudose fa molts anys que milita en el PSD, i la seva figura no està exempta de polèmica. Té 47 anys i és diputat des d el’any 2000, ininterrompudament. Ha estat vinculat al Servei d’Informació de Romania (el poderós SIR). De jove va militar en el Front de Salvació Nacional i més endavant va liderar l’organtizació de Braila del PSD. L’any 2015 el eu nom va ser esquitxat per una denúnica d eplagi en l’elgaboració de la seva tesi doctoral.

Els precedents

La setmana passada va tirar endavant una moció de censura contra l’anterior cap de govern, el també socialdemòcrata Sorin Grindeanu. Hi van votar a favor els parlamentaris del PSD i també d’ALDE, el partit liberal aliat dels socialdemòcrates. Només van votar-hi en contra deu parlamentaris, mentre que l’oposició va optar per no participar en la votació.

Grindeanu va manifestar que no entenia els motius de la moció -i va assegurar que la majoria dels romanesos tampoc no ho entenien-, va afirmar que el seu govern havia fet una bona tasca i que, a més, la seva revocació podia portar el PSD a perdre el govern, tal com va passar quan Victor Ponta va dimitir l’any 2015. Després de Ponta es va formar un govern “tècnic” liderat per Dacian Diolos.

Dragnea, autèntic líder dels socialdemòcrates, per la seva part, va criticar la inactivitat del govern i va asseverar que els interessos personals de Grindeanu havien hipotecat part de l’acció del govern. Per aquests motius, va justificar la demanda que se li va fer de dimissió, la setmana passada, demanda que Grindeanu va rebutjar, abocant el país a una nova crisi política, la tercera en mig any.

Quan se li va demanar la dimissió, a Grindeanu, tots els ministres del seu gabinet van dimitir, com a mesura de pressió, tret del ministre de Telecomunicacions, Augustin Jianu, que va donar suport a Grindeanu. També havia mostrat el seu suport Victor Ponta. Es va especular amb la possibilitat que Grindeanu pogués tirar endavant un govern alternatiu en cas que la moció no prosperés, motiu pel qual va tenir converses amb representants d’altres partits, que finalment van optar per no implicar-s’hi.

Algunes veus, dins el PSD, també es van mostrar crítiques amb la decisió adoptada per la direcció de la formació, i es van alinear amb Grindeanu, tot i que, finalment, en el parlament va obtenir molt pocs suports. Aquesta dissidència interna va obligar el partit a buscar altres aliats per assegurar-se la jugada. Per aquest motiu van iniciar converses amb el partit de la minoria hongaresa, la UDMR (Unió Democràtica dels Hongaresos de Romania), un partit que moltes vegades ha fet de partit frontissa en els darreres vint-i-cinc anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s