Croàcia: eleccions locals que no canvien res

Aquest diumenge passat, 21 de maig, van tenir lloc les eleccions locals a Croàcia. Aquests comicis són els primers que es fan des que va prendre possessió el nou govern, i s’han dut a terme en plena crisi d’aquest mateix govern. Per aquest motiu, era interessant veure què passava, sobretot, amb el partit governant, la conservadora Unió Democràtica de Croàcia (HDZ). També era intreressant saber com reaccionaria l’electorat al canvi de lideratge dels socialdemòcrates (SDP). És evident que les diferències entre totes dues formacions són més aviat escasses, però sempre se’n pot extreure alguna dada important.

El nombre de governs locals que es triaven era proper al mig miler. Com és habitual, i com era d’esperar, l’HDZ va aconseguir bons resultats en la gran majoria de circumscripcions menys poblades i rurals. En el conjunt de l’estat, l’HDZ s’ha imposat en tretze dels vint comtats, mentre que els socialdemòcrates només ho han fet en cinc.

La qüestió canvia quan s’analitzen els resultats de les ciutats més importants del país. Globalment, els resultats de l’HDZ han estat discrets, tot i que han parat el cop. Els socialdemòcrates, per la seva banda, sembla que haurien de tenir bons resultats a les zones urbanes, entre les classes populars i il•lustrades. No ha esat així. De fet, només han obtingut un resultat mínimament decent a Rijeka, un dels seus punts més forts tradicionalment.Els socialdemòcrates estan en profunda crisi arreu del continent, i mentre mantinguin polítiques que siguin pràcticament les mateixes que les de les opcions conservadores no seran vistos, per les classes populars, com una alternativa interessant.

Zagreb, la capital, va ser l’escenari d’un fracàs estrepitós de la candidatura conservadora. És innegable, però, que Zagreb té unes característiques que són especials i que fan que els resultats no siguin extrapolables al conjunt del país.

Milan Bandic, que fa anys que n’és alcalde, va tornar a quedar en pirmera posició, amb el 31% dels vots. Bandic va accedir a l’alcaldia com a membre del Partit Socialdemòcrata, però després de ser acusat de corrupció va marxar del partit i va crear la seva propia formació política, que té certa rellevància en el conjunt de l’estat, amb alguns diputats.

A Zagreb, Bandic ha tornat a repetir els seus bons resultats, amb el 31% dels vots. En segon lloc ha quedat la candidatura impulsada pels socialdemòcrates i els liberals de l’HNS, encapçalada per Anka Mrak-Taritas, militant d’aquest últim partit. Aquests dos candidats són els que passaran a la segona volta. En tercer lloc ha quedat una candidata independent, Sandra Svaljek –amb el 19%-, i en quart lloc la polèmica dipuada de l’HDZ que es presentava sense el suport del partit, Bruna Esih, del sector més dretà del partit. Ha obtingut uns bons resultats, entorn de l’11%, per sobre del candidat oficial de l’HDZ, que s’ha quedat tan sols amb el 6% -Drago PRgomet-, uns resultats nefastos. És evident que bona part del’electoral de l’HDZ ha optat per Bandic en aquesta primera volta. La gran incògnita és saber què farà el partit amb ella, car encara és diputada per les sigles de l’HDZ tot i que se n’hagi desmarcat ostensiblement.

Els resultats de Zagreb, tot i ser un enclau particularment especial, mostren una tendència general del país: molts vots per a candidats independents, amb discursos clarament personalistes, que demostren el cansament dels ciutadans. Aquestes opcions, però, no representen cap opció de canvi real.

A Split, la segona ciutat més poblada del país, el candidat guanyador va ser Zeljko Kerum –que ja havia estat alcalde entre 2009 i 2013-, un altre candidat independent, que en la segona volta s’enfrontarà al candidat de l’HDZ,. Andro Krstulovic Opara, que va obtenir el 24% dels vots.

A Rijeka (que precisament ahir celebrava el títol de lliga de l’equip de futbol local per primera vegada en la seva història), principal feu socialdemòcrata, torna a guanyar Vojko Obersnel, amb el 41% del vots, malgrat lesprevisions pessimistes de fa unes setmanes, i en la segona volta s’haurà d’enfrontar a un candidat independent.

A Osijek, a l’est del país, també surt victoriós un candidat independent, Ivan Vrkic, que a la segona volta tindrà com a rival Ivana Sojat, de l’HDZ. Tant a Zadar com a Dubrovnik els candidats vencedors han estat els de l’HDZ, i els oponents en la segona volta seran un socialdemócrata i un membre de l’HNS, respectivament. A Varazdin, per la seva banda, també va vèncer un candidat independent, i en segon lloc van quedar els socialdmòcrates.

Pel que fa als partits, menors, han estat particularment dolents els resultats de MOST, que van coalitzar-se amb l’HDZ per formar govern, i Zivi Zid, amb uns resultats molt pobres –ens etè lloc a Zagreb, amb tan sols el 2% dels vots. El més preocupant per a MOST és que va néixer principalment com una força municipal. Ara, amb aquests resultats, ha perdut bona part de la influència que tenia.

One thought on “Croàcia: eleccions locals que no canvien res

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s