El president moldau, Igor Dodon, amb Putin, en la commemoració del Dia de la Victòria

El president moldau continua fent gestos ostensibles d’acostament a Rússia. El 9 de maig és una autèntica jornada festiva a Rússia, Dia de la Victòria, en què es commemora el triomf sobre les tropes nazifeixistes durant la Segona Guerra Mundial.

Tal com es feia en l’època soviètica, grans desfilades militars omplen els carrers de les principals ciutats del país. Moscou, evidentment, va ser l’escenari de la més nombrosa i “lluïda”. Aquest any, el president rus, Vladímir Putin, era acompanyat pel president moldau, Igor Dodon, per primera vegada després de la dissolució de l’URSS.

En les imatges difoses per diversos mitjans de comunicació, Putin i Dodon, únic cap d’estat estranger asssistent a la cerimònia, estaven de costat. D’aquesta manera s’escenifica el gran interès de Mosocu a atreure’s el president moldau i, alhora, Dodon torna a fer paleses les seves preferències pel que fa a aliances internacionals. Aquest any, Dodon i Putin ja s’han trobat tres vegades.

Dodon fa uns dies es va oposar a una proposta del govern de Moldàvia, que no controla, que pretenia declarar el 9 de maig com el Dia d’Europa a Moldàvia. Va aprofitar aquesta proposta per reivindicar el paper de la Unió Soviètica i l’orgull pels pares i avis que van lluitar durant la Guerra.

Fa poques setmanes, Moldàvia va ser admesa com a observadora de la Unió Euroasiàtica, una de les seves prioritats, tal com ja va manifestar durant la passada campanya electoral presidencial. A principis del mes d’abril, Chisinau, la capital moldava, va acollir un fòrum de la Unió Econòmica Euroasiàtica, on van participar 250 persones. També hi van ser presents responsables del Banc Euroasiàtic pel Desenvolupament. Va ser en aquest marc on es va signar l’acord de cooperació amb aquest organisme supraestatal. L’acord el van signar Dodon i Tigran Sarkisyan. Aquest acte no va ser gaire ben vist pel govern moldau, el cap del qual, Pavel Filip, va advertir que sense l’aprovació del govern, no tindria cap efecte pràctic.

Des que és president, Dodon ha intentat fer passos més que evidents d’acostament a aquesta Unió i, alhora, ha intentat congelar l’aproximació a la Unió Europea, i a Romania. De fet, més d’una vegada ha amenaçat de trencar l’Acord d’Associació amb la Unió Europea, tot i que fins ara no ha dut a la pràctica aquesta mesura, ja que no disposa del suport parlamentari necessari per dur-la a la pràctica. Les seves esperances estan posades en els propers comicis moldaus, que espera que puguin suposar un canvi en les majories parlamentàries.

One thought on “El president moldau, Igor Dodon, amb Putin, en la commemoració del Dia de la Victòria

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s