La llei que regula els drets de les minories nacionals arriba al parlament d’Albània

Segons informa la premsa albanesa, el govern d’aquest país va aprovar aquest 18 d’abril l’esborrany de llei sobre les minories. Un cop fet això, el parlament haurà de votar-ne l’aprovació, cosa que no representarà cap problema, ja que els partits que donen suport al govern són majoria en el parlament.

El projecte de llei consta de 22 articles i pretén garantir els drets de les diverses minories que viuen a Albània. En l’articulat surten esmentats els grups nacionals que es consideren beneficiaris d’aquesta llei: grecs, macedonis, serbis, montenegrins, valacs-aromanesos. Finalment, també inclou bosnians i gipsis, que en els primers esborranys no eren tinguts en compte.

El govern macedoni ha fet pública la seva satisfacció pel fet que s’esmenti la minoria macedònia. Des de Bulgària sempre s’ha considerat que els macedonis que viuen a Albània formen part de la nacionalitat búlgara. Només cal veure qualsevol text editat a Bulgària sobre minories d’aquest país en altres estats i sempre hi apareixen els macedonis d’Albània com a búlgars. En aquest sentit, el paper que ha jugat l’organització Ilinden, la principal organització que aplega els macedonis d’Albània, ha estat determinant.

Segons aquesta proposta de llei, en aquelles zones on una minoria arribi a representar el 20% de la població, la senyalització pública, retolació i comunicacions s’hauran der fer també en la llengua de la minoria. Fins ara, això no quedava recollit en cap text legal, cosa que representa un avanç important. Ara bé, el fet que el llindar sigui el 20% farà que ben pocs dsitrictes en siguin afectats. A més, es garanteix i regula el dret de les minories a tenir organitzacions pròpies, dret a utilitzar la llengua i llibertat religiosa.

Aquesta llei s’hauria d’haver aprovat fa força anys, tenint en compte que Albània va ratficar la Convenció marc sobre la protecció de les minories nacionals, del consel d’Europa l’any 1999, i que era una condició indispensable per avançar en les negociacions per a la integració d’Albània a la Unió Europea.

Les properes eleccions albaneses probablement tindran lloc el 18 de juny. Per tant, aquesta serà una de les darreres lleis que aprovi l’actual parlament. Cal tenir en compte que, en aquests moments, l’oposició està boicotejant el parlament i no assistex des de fa setmanes a cap sessió, cosa que pot desvirtuar la votació. L’oposició demana la dimissió del govern i la formació d’un altre de caràcter tècnic que sigui l’encarregat d’organtizar aquestes eleccions.

One thought on “La llei que regula els drets de les minories nacionals arriba al parlament d’Albània

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s