Una enquesta pronostica un capgirament del mapa polític de Kosova

Vetovendosje es pot convertir en la primera força política de Kosova

 

Aquesta setmana mateix, el president de Kosova, Hashim Thaci, ha afirmat que un avançament electoral no és, de cap de les maneres, un drama. De fet, Kosova viu una profunda crisi política, com d’altres estats de la zona, des de fa mesos, cosa que sha fet que s’especulés amb la possibilitat que hi poguessin haver eleccions anticipades el proper mes de juny.

Demà mateix, s’ha de votar a l’Assemblea de Kosova si es ratifica l’acord fronterer amb Montenegro, un acord que ha aixecat molta polseguera i que és rebutjat per l’oposició en bloc, i que tornarà a posar de manifest el profund desacord entre els dos partits que conformen el govern i els tres partits opositors.

Actualment, el govern està format per una coalició entre els dos principals partits de la història recent de Kosova. D’una banda, hi ha el soci majoritari, al qual pertany Hashim Thaci, actual president del país, el Partit Democràtic de Kosova, (PDK), format per la major part dels dirgients de la guerrilla, UÇK, que va lluitar contra l’exèrcit serbi i les forces parmilitars. El soci minoritari és la Lliga Democràtica de Kosova (LDK), el partit fundat per Ibrahim Rugova -durant els anys noranta-, el principal dirigent de la qual és Isa Mustapha, actual cap de govern de Kosova.

Aquests dos partits van capitalitzar durant anys l’escena política kosovar, però després dels últims comicis es van veure forçats a formar govern conjuntament, entre d’altres motius per la pressió, sobretot, nord-americana, sobre aquestes dues formacions. Aquest govern, doncs, és la principal garantia que es compleixin els desitjos de Washington a la zona, malgrat que la corrupció, el nepotisme, els vincles amb el crim organitzat i el saqueig de les arques publiques sigui indicustible.

L’oposició, per la seva banda, està formada per tres forces, la més important i més influent de les quals és el moviment Vetovendosje (Autodeterminació), una organització que defensa uns postulats que podríem definir com a força d’esquerres per als paràmetres de la zona, molt poc amiga de Washington, radicalment contrària a les privatitzacions i als acords amb Sèrbia –tret que es facin des de la perspectiva de la igualtat de condicions, cosa que vol dir que Sèrbia reconegui Kosova com a estat indpendent-, i que ha condemnat constantment la corrupció i lamanca de sobirania real del país.

A part de VV, els altres dos partits opositors –que han actuat conjuntament força vegades- són Aliança per al Futur de Kosova (AAK) –al qual pertany Ramush Haradinaj, focus de polèmica aquests darrers mesos a causa de la seva detenció a l’Estat francès- i Iniciativa per Kosova –NISMA-, escindida del PDK.

Les enquestes fa temps que apunten que els dos partits governamentals van a la baixa, mentre que hi ha una clara tendència a l’increment de suport popular a VV. Fa uns mesos es va fer pública una enquesta on demostrava que VV era, de bon tros, l’opció preferida pels joves de Kosova.

La setmana passada es va fer pública una altra enquesta que apunta que es pot capgirar el panorama polític de Kosova.

Segons enquesta enquesta,els resultats d ela qual van ser presentats per Dardan Molliqaj, es confirma que VV pot ser la primera força política de Kosova, amb una intenció directa de vot del 20,8%, i deixa enrere per primera vegada les dues forces governamentals, el PDK (18,4) i la LDK (16,4%). Si en unes eleccions passés realment això, representaria la primera derrota electoral del PDK. Entre els joves, els possibles votants de VV arriben, ara, al 24%. A les últimes eleccions locals, però, VV ja va vèncer a la capital, Prístina, i el nou alcalde, Shpend Ahmeti, és molt ben valorat per la població.

Si no es comptabilitzen les preferències de les persones que no es van decantar per cap opció, la diferència encara és més gran: VV (26%), PDK (23%) i LDK (20,4%).

També es pot observar que els votants de VV són molt fidels, i que a més pot atreure antics votants tant del PDK com de la LDK. Pel que fa als votants de l’AAK, poden representar el 14% -sense comptar les persones que no es pronuncien-, mentre que NISMA es queda tan sols amb un 4% dels possibles sufragis.

Tot plegat, obre un escenari d’incertes important. D’una banda, no queda gens clar quina majoria parlamentària es podria constituir. El PDK i la LDK continuen sumant més percentatge. S’albira també la possiblitat que alguna altra força política pugui entrar al parlament, amb la qual cosa caldrà esperar a veure quin és el seu capteniment.

D’altra banda, en el cas hipotètic que el PDK perdés el poder, molt probablement tindria una reacció, particularment Thaci, en una línia similar a la de Gruevski a Macedònia. Intentaria bloquejar de totes totes cap canvi, cosa que podria comportar enfrontaments violents i desestabilització.

Finalment, tant els EUA com Europa respondrien d’una manera molt negativa a aquests resultats. Les pressions sobre el govern de Kosova han estat, i són constants. Evidentment el PDK i la LDK han volgut pagar aquest preu per la suposada ajuda americana, però no és gens clar que VV també el vulgui pagar i vulgui apostar per la sobirania, cosa que podria comportar canvis en els aliances a la zona. Fins ara VV sempre s’ha mostrat contrari a totes les decisions que s’han pres sota pressió nord-americana i europea: acord fronterer amb Montenegro, l’Associació de Municipalitats Sèrbies, negociacions amb Sèrbia…

One thought on “Una enquesta pronostica un capgirament del mapa polític de Kosova

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s