Vucic, nou president de Sèrbia després de guanyar la primera volta de les eleccions presidencials amb més del 50% dels vots

Els col·legis electorals serbis van tancar les portes ahir a les vuit del vespre. No van trigar gaire a fer-se públics els primers sondejos, i, com era d’esperar, van mostrar que Aleksandar Vucic, actual cap de govern , va ser-ne el guanyador, prou sobradament com per no haver de concórrer a una segona volta.

Segons els primers resultats, Vucic aconsegueix el 55,03% dels vots, molt per sobre del segon candidat en nombre de vots, que va ser Sasa Jankovic, amb el 16%. Més enrere va quedar encara Luka Maksimovich –Beli-, amb el 9,04% i després Vuk Jeremic (5,8%), Vojislav Seselj (4,4%). Això vol dir que Vucic va obtenir 2.350.000 vots, sobre un total de 3.700.000 vots emesos. La participació va ser baixa, i es va situar entorn del 55%.

Vucic no va esperar-se gaire a fer una compareixença pública on va ressaltar que havia aconseguit dotze punts percentuals més que tots els altres –deu- candidats junts. Va utilitzar aquest argument per indicar que Sèrbia va per bon camí, i que aquest és el que desitgen els ciutadans del país: acostament a la Unió Europea, manteniment d’unes excel·lents relacions amb Rússia i la Xina –ara mateix Nikolic és de viatge oficial a la Xina-. En certa forma, en el seu discurs va agrair a Angela Merkel i a Vladímir Putin que es reunissin amb ell en plena campanya electoral, cosa que s’ha volgut interpretar com un suport explícit a la seva candidatura.

Durant la campanya, Vucic va prometre que immediatament després de saber-se els resultats, si era escollit president, dimitiria el càrrec que ostenta actualment, el de cap de govern. Això vol dir, que caldrà designar un successor que l’ocupi, i tot sembla indicar, segons la premsa sèrbia, que pot ser l’antic ministre de Justícia Nikola Selakovic. Finalment, pot ser fonamentat el temor d’una possible deriva autoritària de la seva presidència. La pressió constant a què és sotmesa la premsa, com s’ha vist en aquestes eleccions, en pot ser un avís.

D’altra banda, aquests resultats demostren la feblesa i la desunió de l’oposició. En la confrontació entre Jankovic i Jeremic, que en teoria s’adreçaven a un electorat similar, el guanyador va ser clarament Jankovic. Ara caldrà veure si opta per continuar la seva activitat política i intenta aglutinar els sectors més liberals i proeuropeus de la societat sèrbia o si hi renuncia.

També és bastant evident el fracàs de Seselj, del Partit Radical Serbi, a l’hora de recollir el vot més inflamadament nacionalista. Una bona part d’aquest electorat ha optat per Vucic i ha girat l’esquena a Seselj, i també a Obradovic, que encara ha obtingut menys vots. Era simptomàtic que aquests darrers dies algunes personalitats susceptibles de votar Seselj apostessin públicament per Vucic, com per exemple Svetlana Raznatovic vídua d’Arkan, un dels principals líders paramilitars dels anys noranta.

Un dels temes que més preocupava l’oposició era que hi haguessin algunes tupinades –tal com va passar en les darreres eleccions parlamentàries-, i havien criticat que hi hagués molt pocs observadors internacionals. Hi ha hagut, sí, algunes denúncies concretes, com els insults que va rebre Sasa Radulovic per part de simpatitzants del governamental Partit Progressista, o incidents aïllats a ciutats com Leskovac, Zajecar o Ali Bunar –segons informa Balkan Insight-. De tota manera, les enquestes preelectorals feien pensar en uns resultats tan favorables per al govern que les tupinades no tenien cap sentit.

D’altra banda, a Kosova hi havia oberts 90 col·legis electorals, on podien emetre el seu vot 105.000 serbis, majoritàriament residents al nord. El recompte d’aquests vots es farà a Sèrbia, a Raska i a Vranje. El percentatge de participació als col·legis electorals de Kosova va ser del 29%.

 

One thought on “Vucic, nou president de Sèrbia després de guanyar la primera volta de les eleccions presidencials amb més del 50% dels vots

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s