Un candidat de les eleccions presidencials sèrbies advoca per reconèixer la independència de Kosova

Demà, 2 d’abril, tindrà lloc la primera volta de les eleccions presidencials sèrbies. La gran incògnita de la contesa de demà és, només, si el candidat del Partit Progressista Serbi (SPS) i actual cap de govern, Alexànder Vucic, obtindrà més del 50 % dels vots o no. En cas que ho aconsegueixi, tal com vaticinen la majoria de les enquestes, no caldrà una segona volta i podrà ser nomenat nou president de Sèrbia.

Més enllà d’això, l’altre gran interrogant és saber qui quedarà en segon lloc, i també els resultats de Ljubisa Preletacevic “Beli”, un candidat atípic i sense partit, que s’ha fet famós per les seves sàtires polítiques. Segons algunes enquestes podria quedar segon. De tota manera, demà dedicarem l’entrada a comentar aquestes eleccions.

Avui comentarem només unes declaracions que va fer el candidat de la Lliga Socialdemòcrata de la Voivodina, Nenad Canak. Han aixecat una gran polèmica, pel fet que es mostra obertament partidari de reconèixer la independència de Kosova. La Lliga Socialdemòcrata de la Voivodina és un partit autonomista d’aquesta província, que té un pes relativament important en la vida política d’aquest territori.

Advoca pel reconeixement de la independència de Kosova pel simple fet que, a efectes pràctics, Kosova ja és independent i ho és d’una manera irreversible. Critica també la utilització d’aquest tema per emmascarar els problemes reals de la població, i que és utilitzat com a opi, opi patriòtic, per adormir les consciències. També ha ironitzat sobre el fet que Kosova sigui el cor de la nació, tal com s’argumenta en bona part de fòrums. Per a ell, el cor de la nació són els joves que han hagut d’abandonar el país per poder tirar endavant. Com ja ha comentat més d’una vegada durant la campanya més de 300.000 joves han marxat de Sèrbia aquests darrers anys.

La Lliga Socialdemòcrata de la Voivodina i el Partit Liberal Democràtic han estat sempre els dos partits que han adoptat una actitud menys “nacionalista” pel que fa a la qüestió de Kosova.

També ha aprofitat per criticar al caire cada cop més autoritari del govern del Partit Progressista (SPS), actualment en el poder i al qual pertany Alexànder Vucic, el control dels mitjans de comunicació, l’augment de la criminalitat.

Podeu llegir-ne les seves declaracions en el següent article, publicat a Insajder, el 24 de març:

Presidential candidate Canak: Legalization of cannabis and recognition of Kosovo

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s