Eleccions a Bulgària. Bulgària vota avui un nou parlament

El 24 de gener passat, l’acabat d’escollir president de Bulgària, Rumen Radev, va convocar eleccions per aquest 26 de març. El mateix dia, Ognyan Guerdjíkov va ser nomenat nou cap de govern, interí -havia estat president del parlament entre 2001 i 2015-. Tres dies després va ser decretada la dissolució del parlament.

Amb aquesta convocatòria electoral, la tercera des de l’any 2013, s’ha de resoldre el conflicte generat per la dimissió de l’antic cap de govern, Boiko Boríssov, el 14 de novembre, a conseqüència del resultat de les eleccions presidencials que van tenir lloc just el dia abans. Va caldre esperar gairebé dos mesos per qüestions legals, ja que no es podia dissoldre el parlament fins que fos nomenat el nou president.

En aquestes eleccions, l’indiscutible vencedor va ser el candidat independent, però amb el suport del Partit Socialista, Rumen Radev. La victòria va ser inapel·lable i contundent, molt més del que era de preveure. De fet, va arribar a obtenir un 59% dels sufragis, resultat que no deixa cap mena de dubte sobre la seva incontestable victòria. Tsetska Tsatxeva, per la seva banda, la candidata de GERB -el partit de Boríssov-, va sortir-ne clarament derrotada, ja que es va quedar amb tan sols el 36% dels vots, a la segona volta. Durant la campanya Boríssov havia “amenaçat” que en cas que la seva candidata no fos escollida dimitiria, cosa que va complir al peu de la lletra, i va anunciar immediatament de saber-se la victòria de Radev.

La victòria de Radev, que ja havia estat avançada per diferents enquestes no va sorprendre ningú, però alguns dels seus plantejaments sí que espantaven alguns actors de la zona i de la Unió Europea. Aparentment se l’havia presentat com candidat prorús, tot i que en cap cas havia qüestionat la pertinença de Bulgària a la Unió europea o a l’otan. Ara bé, la seva actitud contrària a les sancions a Rússia va espantar segons qui. Evidentment, la seva trajectòria com a president ha demostrat que aquest alineament amb Rússia no va més enllà d’algunes declaracions.

Des de llavors, el país ha viscut en un ambient clarament prelectoral on s’han perfilat dues grans formacions, com és tradicional, que han d’acaparar la gran majoria de suports. Totes les enquestes han reflectit clarament aquesta tendència. La majoria han avançat que el Partit Socialista pot ser el més votat, tot i que estalonant-la ben a prop la conservadora GERB. L’última, feta pública ahir mateix per Gallup, però, avançava que GERB pot obtenir més vots més que no pas el PSB.

El partit Socialista, l’hereu polític de l’antic Partit Comunista, ha volgut capitalitzar l’empenta que va suposar la victòria de Radev. En aquest sentit, els seus plantejaments són similars als seus. De cap manera qüestionen la pertinença a la ue ni a l’otan, les seves propostes econòmiques no deixen de ser liberals i pel que fa a qüestions com l’arribada de refugiats o les minories defensen postures que no divergeixen gaire de les altres opcions. De fet, la campanya de Radev va tenir un marcat to nacionalista i antiimmigració, cosa que va atreure els vots de les persones que havien votat l’extrema dreta en la primera volta, que van obtenir un nombre de sufragis gens menyspreable. La principal novetat d’aquesta formació es que presenten una dona com a cap de cartell, Korneliia Ninova, que ha aconseguit un gran protagonisme aquests darrers mesos. Cal recordar que els socialistes no controlen el govern des de l’any 2009, tret d’un curt període entre 2013 i 2014.

GERB (Ciutadans per al Desenvolupament Europeu de Bulgària) torna a presentar com a candidat Boiko Boríssov, un dels polítics més bregats del país, que ha estat el gran protagonista de la política búlgara aquests darrers vuit anys.

La tercera opció política de Bulgària ha estat tradicionalment el Moviment pels Drets i les Llibertats (DPS), el partit que representa els interessos de la important minoria turca del país. Presenta com a candidat Mustafa Karadaji. Ara bé, en aquests comicis pateix la competència d’una altra força, nova, que pretén reivindicar aquests interessos. Es tracta de DOST, encapçalat per Lyutvi Mestan, escindit del DPS. Les enquestes publicades confirmen la posició del DPS, i de fet la incògnita és saber si DOST podrà fer prou forat entre el seu electorat. Totes les enquestes indiquen, però, que DOST no arribarà al 4% de sufragis preceptiu per poder entrar en el nou parlament.

Les relacions amb la Turquia d’Erdogan han ocupat un lloc central en la campanya electoral. El fet que algun dels seus ministres hagi donat obertament el seu suport a DOST, i que Erdogan hagi denunciat, cínicament no cal dir-ho, que Bulgària vulnera els drets de les minories ha tibat molt les relacions amb Sofia i ha exacerbat els ànims dels sectors més ultranacionalistes, fins al punt que diversos grups ultradretans han fet guàrdia en diversos passos fronterers per tal d’evitar l’arribada de ciutadans búlgars d’origen turc per exercir el vot. Les autoritats búlgares avui mateix han comunicat que no hi ha cap incident en aquesta passos fronterers.

Una altra novetat és la presentació d’una candidatura conjunta ultranacionalista, Patriotes Units. En les darreres eleccions, dues llistes es van repartir els vots més nacionalistes de l’electorat. D’una banda, Ataka, la formació clàssica de l’extrema dreta búlgara, últimament en relatives hores baixes, i l’acabat de crear Front Patriòtic, que va aconseguir uns bons resultats que li van permetre aconseguir dinou diputats. Després de l’experiment de presentar un candidat conjuntament a les darreres eleccions presidencials, Krasímir Karakatxànov, que va superar amb nota el repte, han repetit l’opció de presentar-se conjuntament. Les enquestes fetes no han vaticinat en cap cas que poguessin aconseguir més vots dels que tenien per separat, més aviat al contrari, és a dir que traguessin menys diputats junts que per separat. Ara bé, l’última enquesta, de Gallup, n’eleva el nombre de suports a un mica més del 12%.

El Bloc Reformista (RB) es va fundar l’any 2013 a partir de la fusió de diferents partits d’ideologia dretana. Va aconseguir uns molt bons resultats en els darrers comicis, on va situar-se en quart lloc, amb prop del 9% dels vots. Presenten com a candidat Petar Moskov. No és gens clar que superin el llindar del 4% exigit per entrar al parlament. Les dissensions internes entre els diferents partits que el conformen i la seva participació en el govern sortint, amb moltes contradiccions, poden deixar-los-en fora.

L’esquerrana Alternativa pel Renaixement Búlgar (ABV), una escissió del Partit Socialista que ja es va presentar en solitari a les darreres eleccions, ha perdut molts suports i tot fa preveure que quedi fora del parlament, amb un màxim d’un tres per cent dels vots, segons les enquestes.

Està per veure quins seran els resultats de dues foramcions noves. Una és Sí Bulgària, que pretén recollir un vot de caire regeneracionista de difícil ubicació política, tot i que té un aire liberal. Molt probablement aquí el situaríem en el centre polític. Recull les ànsies de fer net pel que fa a corrupció i també assumeix part de l’ideari que podem qualificar com a “verd”. Les enquestes, però, no auguren que pugui entrar en el nou parlament. És també una coalició de partits i presenten com a cap de llista Hristo Ivanov.

Finalment, totes les enquestes atorguen uns molt bons resultats per Volia, un partit nou d’ideologia liberal, que no té referents a Europa. De fet, el seu líder indiscutible és Vesalin Mareshki. És un partit que té doncs, un fort caràcter personalista. El fet que aconseguís l’11% dels vots a les eleccions presidencials va esperonar-lo a crear aquest nou partit. Totes les enquestes pronostiquen que entrarà amb força al nou parlament, on pot aconseguir més de vint escons, d’un total de 240 que té la cambra.

De tota manera, més que saber exactament qui guanyarà, la gran incògnita és saber qui podrà formar govern i amb quines combinacions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s