Rijeka-Fiume, candidatura autonomista a les properes eleccions locals

Aquest 17 de març, la candidatura autonomista Lista za Rijeku- Lista per Fiume va anunciar que prendrà part en les properes eleccions locals, i que ho farà en solitari. El candidat que ha d’encapçalar la llista serà el principal dirigent de la formació, Danko Svorinic.

Svorinic va declarar que havien temptejat diferents possibilitats a l’hora de presentar-s’hi, però, segons ell, les converses amb altres forces sempre giraven entorn del nombre d’escons-regidors a obtenir, més que no pas en el projecte de ciutat. Per aquest motiu, van decidir de concórrer-hi en solitari.Sí que, en canvi, pactaran amb el centre esquerra pel que fa a les eleccions a l’Assemblea Regional. Segons afirmen, aquesta opció els permetrà aconseguir, preveuen, dos representants.

Lista za Rijeku-Lista per Fiume és un partit que es defineix com a liberal progressista i autonomista. Reivindiquen l’economia de mercat, el multiculturalisme, l’ecologia i el patriotisme local, i es declaren com a antifeixistes i anticomunistes.

Volen, segons el seu programa, fomentar l’emprenedoria, atreure les inversions, aturar l’emigració, que fa que molts joves abandonin la ciutat, i fer de Rijeka una ciutat alhora oberta i respectuosa de les seves peculiaritats. En el seu programa afirmen que volen treballar per acostar les decisions als ciutadans i que els governs locals i regionals siguin més forts. Per això són partidaris de reduir la presència de l’administració estatal. Tambés s’han manifestat contra la propsota del govern croat de reintorudir el servei militar.

Quan parlen d’autonomia regional es refereixen a la zona coneguda amb el nom de Quarnaro o Carnaro en italià, o bé Kvarner, en serbocroat. Més antigament també era comú el nom de Libúrnia. Aquest territori és la badia que s’estén entre la zona oriental d’Ístria i el golf de Rijeka-Fiume. Inclou les illes de Cres, Krk, Rab i Losinj. en aquesta zona el percentatge de població italiana sempre ha estat molt important.

L’any 2004 es va crear una entitat que tenia com a objectiu reivindicar la identitat fiumiana, però no va ser fins l’any 2006 que va adoptar una estructura més estable, llavors amb el nom d’Estat Lliure de Fiume (Stato Libero di Fiume). Va ser llavors quan es va decidir de crear una plataforma política, amb el nom de Lista za Rijeku-Lista per Fiume.

En aquesta formació, que és membre de l’Aliança Lliure Europea, hi ha un percentatge alt de membres que pertanyen a la minoria italiana, sobretot, i a la hongaresa. A les eleccions de 2013 van obtenir el 5,84% dels vots.

Cal recordar que Rijeka-Fiume va ser ocupada el setembre de 1919 per les tropes de Gabriele D’Annunzio, amb la intenció d’annexionar-la a Itàlia. Després, entre 1920 i 1924, va gaudir de l’estatus d’estat lliure abans de quedar integrada a Iugoslàvia. Tot i això però sempre s’ha mantingut un fort sentiment d’identitat.

 

One thought on “Rijeka-Fiume, candidatura autonomista a les properes eleccions locals

  1. Chindasvinto 24 Març 2017 / 3:32 PM

    Ya participaron junto con IDS y un partido regionalista en Kvarne en las elecciones croatas y estuvieron a punto de lograr el 4 diputado con lo que entrarían en el Parlamento de Zagreb

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s