Albània: ministre de l’Interior acusat de ser torturador durant l’època d’Enver Hoxha

La vida política albanesa està profundament trasbalsada aquestes darreres setmanes. El proper 16 de juny s’hi faran eleccions per triar un nou parlament, però el final de la legislatura està sent molt agitat. A les concentracions diàries, que exigeixen la dimissió del govern s’hi ha afegit aquesta darrera setmana l’escàndol provocat per la tria que ha fet el cap de govern, el socialista Edi Rama, de la persona que ha d’ocupar el ministeri de l’Interior, particularment important.

El problema rau en què la persona escollida per ocupar aquest càrrec és Fatmir Xhafaj, a qui antics dissidents de l’antic règim estalinista acusen de ser responsable de tortures.

Alguns d’aquests dissidents van convocar divendres passat una manifestació que va recórrer els carrers de la capital albanesa, Tirana. Es van concentrar al Bulevard dels Màrtirs de la Nació –triat evidentment pel seu caràcter simbòlic- i es van adreçar fins a la plaça de la Llibertat, on hi ha, permanentment, la Tenda de la Llibertat, un gran espai habilitat pels opositors, bàsicament el Partit Demòcrata, que té com a objectiu mobilitzar la població contra el govern. El líder del Partit Demòcrata, Lulzim Basha, no va dubtar a donar-los suport i a reclamar que el govern es fes enrere en la seva decisió.

Van reivindicar, els dissidents, la memòria de les sis mil persones, segons les dades que van aportar ells mateixos, mortes durant la dictadura estalinista i les cent mil persones que van ser empresonades, o que van pasar per camps d’internament. Els lemes més corejats eren aquells que feien referència precisament a les víctimes: “No oblidem els assassinats”, “No oblidem els que els van empresonar” “No oblidem els assassins”, i es responsabilitza Edi Rama de ser-ne el cap.

Aporten algunes proves de les accions de Xhafaj durant aquells anys, que demostren la seva col•laboració, durant els anys vuitanta, amb Hekuran Isaj, ministre de l’interior. Afirmen que Xhafaj és responsable de diverses tortures a la ciutat de Kruje, on, sembla, que actuava com a comissari. De fet, alguns d’aquests dissidents, com Xhavit Koni o Maluka Duka, han fet públic que havien estat torturats per Xhafaj. També han corregut per les xarxes socials algunes fotos d’ell al costat d’Enver Hoxha.

A més, consideren que el fet que les eleccions siguin molt imminent fa que un gest d’aquest tipus, de Rama, s’interpreti com una autèntica provocació.

L’enrenou ha estat de tal magnitud que, fins i tot, el president del país, Bujar Nishani, s’ha mostrat contrari a aquest nomenament. Ha argumentat que d’entre les seves atribucions no hi ha la de donar el vistiplau de nomenaments ministerials, però que si li pertoqués s’hi oposaria i el vetaria.

Xhafaj, militant del Partit Socialista, ha estat ja ministre de Justícia durant diversos anys i també ha estat acusat de nombroso casos de corrupció.

Per la seva banda, Xhafaj, en una roda de premsa ha manifestat que totes aquestes acusacions són falses, i que són una calúmnia. Ha afirmat que mai no ha treballat per als cossos de seguretat ni ha estat vinculat al ministeri de l’Interior. Ha reivindicat la transparència de les seves activitats. Ha resumit el seu historial laboral en unes quantes dades: llicenciat en dret per la Universitat de Tirana l’any 1982, va treballar com com a assessor legal i després com a jutge del districte de Kruje. Més endavant va treballar vinculat a la indústria manufacturera.

Alhora, l’oposició manté la seva pressió sobre el govern, amb la demanda fonamental que dimiteixi i que se’n nomeni un altre de caràcter tècnic, que vetlli per la netedat de les properes eleccions.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s