Dos partits de l’esquerra alternativa de Croàcia concorreran plegats a les properes eleccions locals a Zagreb

S’acosta el dia de les eleccions locals a Croàcia i es van perfilant les diferents candidatures que s’hi presenten. Com és lògic, l’interès pel que succeirà a la capital és molt gran, per la seva transcendència política. A més, cal recordar que l’alcaldia de la ciutat està en mans de Milan Bandic, que no pertany a cap dels dos grans partits del país, el conservador HDZ i el Partit Socialdemòcrata. Bandic va ser expulsat del Partit Socialdemòcrata l’any 2009 i des de llavors va proseguir la seva carrera política per via d’una formació política nova, de caire personalista.

Zagreb també serà l’escenari de la presentació d’una candidatura conjunta de dos partits de l’esqurra alternativa, Nova Ljevica, format fa poc, i Radnicka Front –Front dels Treballadors-, de més llarga trajectòria.

L’anunci de la candidatura el van fer el passat divendres, i van voler remarcar especialment el fet que ara els treballadors tindran una opció que representarà els seus interessos. Van insistir a desmarcar-se totalment del PSD, que consideren més aviat un partit centrista i liberal més que no hereu d’una tradició socialista.

NL i RF Volen posar èmfasi en la polítca d’habitatge, més inversions en escoles i llars d’infants, transport gratuït per a estudiants, aturats i pensionistes, impulsar els impostos participatius i canvis en la legislació municipal, que ha permès, segons diuen, l’extensió de la corrupció.

El fet de concórrer plegats a les eleccions serveix com a assaig per col·laborar de manera més estreta a partir d’ara, per tal da bastir una alternativa veritablement d’esquerres al conjunt de Croàcia.

Van denunciar, en la roda de premsa de presentació de la candidatura, el clientelisme amb què ha actuat Bandic durant tots aquests anys, que, segons ells, provoca la pèrdua de milions de kunes, la moneda croata. Cal dir que Bandic havia militat abans al Partit Socialdemòcrata –i abans a la Lliga Comunista Iugoslava- i que, de fet, va guanyar l’alcaldia amb les seves sigles. És alcalde de Zagreb des de l’any 2005 i l’any 2014 va ser detingut acusat de diversos casos de corrupció vinculats a la seva acció municipal.

One thought on “Dos partits de l’esquerra alternativa de Croàcia concorreran plegats a les properes eleccions locals a Zagreb

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s