El parlament de Kosova aprova l’aturada de les negociacions amb Sèrbia

Aquest dijous passat, 9 de març, el parlament de Kosova va aprovar gairebé per unanimitat l’aturada de les converses amb Sèrbia.

Aquesta proposta havia estat presentada pel partit Aliança pel Futur de Kosova (AAK), el lider més destacat del qual és Ramush Haradinaj. Va obtenir el suport de 78 diputats, dels 79 presents a la cambra. Només hi va haver un vot en contra. La resolució aprovada demana l’alliberament, i el retorn, immediat de Haradinaj i suspèn les relacions amb Sèrbia fins que això no es produeixi.

Aquesta resolució no ha sentat gens bé a la Unió Europea. Ulrike Lunacek, vicepresidenta del Parlament europeu i responsable dels afers de kosova per part de la UE l’ha criticat i ha demanat, precisament, que es reiniciïn les negociacions entre tots dos països. Tot i això, ahir mateix, Edita Tahiri, ministra de Diàleg i responsable de les negociacions amb Sèrbia va insistir que el govern ha de respectar la decisió adoptada pel parlament.Finalment, Marko Djuric, el minsitre serbi encarregat dels afers de Kosova, va denunciar el govern de Kosova, al qual acusa de voler incrementar la tensió per tal de poder justificar l’aturada de les converses.

Hardinaj va ser detingut a França el 4 de gener d’enguany, com a conseqüència d’una ordre de cerca del govern serbi. Poc després, les autoritats sèrbies van enviar formalment una sol•licitud d’extradició de Haradinaj. Una setmana després d’aquests fets, Haradinaj va ser posat en llibertat condicional, però amb la prohibició expressa d’abandonar del país, França. Es va anunciar que al cap d’una setmana les autoritats judicials franceses prendrien una decisió sobre aquest tema, però s’ha anat ajornant, de manera que la resolució definitiva no s’espera fins al 6 d’abril.

Haradinaj va ser detingut a l’aeroport de Basilea-Mulhouse el 4 de gener. Aquesta detenció va provocar des de bon principi un intens debat i polèmica a Kosova. Els partits opositors en van responsabilitzar el govern, van demanar que s’aturessin de manera immediata les converses amb Sèrbia i, fins i tot, van arribar a exigir-ne la dimissió.

El seu partit, l’AAK, es va mostrar profundament decebut per la detenció i va afirmar que estava indignat amb el tractament que les institucions del país, Kosova, feien del cas Haradinaj. De seguida, va comptar amb el suport dels altres partits opositors, Vetovendosje (VV) i Iniciativa per Kosova (NISMA), amb qui ha treballat des de llavors de manera coordinada.

Aquesta decisió arriba en un moment molt delicat de la política kosovar on, d’una banda, s’intensifiquen les pressions, sobretot de part de les institucions europees, perquè el govern aprovi definitivament l’acord fronterer amb Montenegro, amb el qual l’oposició no està gens d’acord. Segons la Unió europea, la ratificació d’aquest acord és imprescindible perquè s’accepti la liberalització dels visats per als ciutadans de Kosova.

Un altre debat obert, que també s’ha d’aprovar al parlament, és el de la creació d’un exèrcit, a partir de les actuals forces de seguretat. La situació de debilitat en què es troba el govern d’Isa Mustapha, i la pressió popular, deu haver pesat de manera defintiva perquè tant el PDK com la LDK, els partits governants, hagin donat, finalment suport a la proposta de l’AAK.

Haradinaj, que va arribar a ser primer ministre de Kosova ara fa poc més de deu anys, ja havia estat detingut dues vegades, i jutjat pel Tribunal de l’Haia. De les acusacions que se li havien fet, crims de guerra contra població sèrbia, albanesa i rom de Kosova durant la guerra que va assolar aquell país, havia estat absolt. Ara, les autoritats sèrbies argumenten que hi ha noves proves que l’incriminen, motiu pel qual insisteixen que Haradinaj sigui extradit, per tal que pugui ser jutjat una altra vegada. Se l’acusa de la mort i tortures an camps de detinguts a l’oest de Kosova durant l’any 1999.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s