Un museu albanès de Macedònia és atacat amb còctels molotov

Segons informa la premsa macedònia, el Museu de l’Alfabet Albanès, localitzat a la ciutat de Bitola, va ser atacat ahir a la matinada. Sembla ser que quatre persones emmascarades van llançar quatre còctels molotov contra la façana d’aquest museu, cap a les quatre.

Fonts de la policia han anunciat que s’han iniciat investigacions per tal d’esbrinar qui és el responsable d’aquests actes. Aquest museu ja va ser atacat fa uns quants mesos, però la policia no ha efectuat cap detenció relacionada amb aquest afer.

El president del país, Gjorge Ivanov ja ha condemnat l’acció. En canvi, Nikola Gruevski, cap de govern en funcions, de moment no ho ha fet.

Aquests fets s’emmarquen en una setmana on la tensió al carrer s’ha anat incrementant i la incertesa pel futur més immediat de Macedònia augmenta dia rere dia. Des de fa més d’una setmana se succeeixen les manifestacions diàries contràries, organitzades per “Units per Macedònia”, a qualsevol pacte que es fonamenti en la plataforma -anomenada ara per Gruevski i els seus partidaris com a plataforma de Tirana- elaborada pels partits albanesos, que entre d’altres coses demana l’extensió de l’oficialitat de la llengua albanesa a tot el territori estatal. Segons la premsa més propera al govern, ahir es van organitzar manifestacions en aquest sentit en vint ciutats, a part de la capital, que van aplegar desenes de milers de persones.

Des de diferents àmbits s’ha apel·lat a mantenir la serenitat i a evitar tensions que puguin provocar un conflicte ètnic.  El ministre d’Afers estrangers d’Albània, Ditmir Bushati, ha demanat formalment que s’aturi la retòrica antialbanesa i que les autoritats macedònies aclareixin aquests fets, per tal d’apaivagar les tensions.

D’altra banda, l’atzucac en què viu Macedònia és total. Tot i això, el portaveu del principal partit albanès, clau en la formació d’un nou govern, va declarar ahir que encara que el president no proposi al líder socialdemòcrata, Zoran Zaev, la formació del govern, tot i comptar amb 67 diputats favorables -d’un total de 120-, es podria optar perquè l’oposició fes aquest pas de manera unilateral, cosa que en cas de produir-se portaria la tensió al màxim.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s