Diputats del Partit Radical Serbi i de Dveri escridassen Federica Mogherini al parlament serbi

Aquests dies, tal com ja s’havia anunciat fa una setmana, Federica Mogherini, alt representant d’Afers Estrangfers de la Unió Europea, ha fet una ronda de visites per diferents països dels Balcans. Fa tres dies va estar a Macedòna i l’endemà mateix va visitar la capital sèrbia, Belgrad.

Un dels actes previstos per a la jornada de divendres era la seva presència a l’Assemblea de Sèrbia, on havia de fer un discurs adreçat als diputats.

Aquest acte va ser aprofitat per alguns diputats de l’oposició per manifestar la seva oposició a la política de la Unió Europea amb tot el que té a veure amb Sèrbia. Sèrbia està en procés negociació des de l’any 2012 i, que, en principi, es preveia que podria estar enllestit l’any 2012, però els terminis s’estan alentint extraordinàriament. A més, la qüestió de Kosova entorpeix i complica moltes vegades les relacions amb la UE. Tot i això, les enquestes semblen afirmar que la majoria de serbis és partidària d’ingressar a la Unió Europea.

Ja fa uns dies, Vojislav Seselj, líder indiscutible del Partit Radical Serbi –SRS-, havia anunciat que aprofitarien aquest acte per “iniciar” la campanya de les properes eleccions presidencials, que han de tenir lloc aquest mes d’abril.

A la protesta s’hi van afegir, també, els diputats de Dveri, partit polític que a les darreres eleccions es va presentar en coalició amb el Partit Democràtic Serbi. Té set diputats en el parlament i té un discurs profundament conservador, nacionalista i antieuropeista.

Segons les fonts consultades, al final del discurs, Mogherini va ser aplaudida bastant protocolàriament, mentre que Aleksander Vucic, actual cap de govern, va rebre un suport molt més clar. Cal recordar que el partit de Vucic, el Partit Progressista Serbi, és clarament majoritari en el parlament serbi. A més, Vucic ha estat triat com a candidat d’aquest partit a les properes eleccions presidencials. Segons les enquestes publicades fins ara, sembla que té un gran suport popular.

Entre els lemes que van cridar els diputats opositors n’hi havia alguns com “Sèrbia, Rússia, no necessitem la Unió Europea”. Van ensenyar algunes pancartes i més d’una vegada van fer ostentoses mostres de protesta durant el discurs de Mogherini. Per la seva banda, els diputats de Dveri van mostrar cartells amb el text: Sèrbia no confia en Brussel•les.

El Partit Radical Serbi sempre ha mantingut una actitud totalment contrària a la Unió Europea. Sempre ha insisiti que l’espai natural de Sèrbia és l’aliança amb Rússia. No han amagat mai la seva admiració pel dirigent rus, Vladímir Putin. També, des del Partit Radical, es va donar suport a la candidatura de Trump en les darreres eleccions presidencials nord-americanes, fins al punt que es va especular amb l’assistència de Seselj a l’acte de presa de possessió de Trump com a president. Últimament, però aquest entusiasme ha minvat, sobretot a partir del moment que es va fer públic que Trump havia felicitat Kosova amb motiu de la commemoració de la seva independència, el passat 15 de febrer.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s