Crisi macedònia: Moscou acusa els Estats Units i la Unió Europea de voler la destrucció de Macedònia

Fins ara, Macedònia no havia ocupat un lloc important en l’agenda russa, tot i que, és ben sabut, l’àrea balcánica sempre ha interessat Rússia. La qüestió de Kosova i, en menor mesura, la de Montenegro han provocat nombroses vegades desavinences i importants desacords entre els països de l’Europa Occidental i Rússia. Rússia s’ha negat reiteradament a reconèixer la independencia de Kosova –fa pocs dies es va refermar en aquesta idea– i ha donat suport a les tesis de Belgrad. Montenegro també ha estat font de tensions, sobretot a partir del moment que el govern d’aquest país va decidir tirar endavant l’adhesió del petit estat balcànic a l’OTAN.

Serguei Lavrov, ministre d’afers estrangers rus, ara ha volgut dir la seva sobre el conflicte que sacseja Macedònia aquests darrers dies. La crisi profunda que viu Macedònia, agreujada per la negativa del president Gjorge Ivanov de proposar a Zoran Zaev la formació d’un nou govern, ha servit perquè Rússia hi digui la seva i obri una nova via de confrontació amb els EUA i la Unió Europea.

Ha insistit que la crisi que viu Macedònia s’ha aprofundit per la ingerència d’altres països en els afers interns. En aquest sentit dona la raó a Gruevski, actual cap de govern en funcions i líder del VMRO-DPMNE, quan diu que la formació del nou govern per part de Zaev està hipoetecada per l’acceptació d’una palataforma negociada i impulsada per un altre estat, en aquest cas Albània. Es refereix a la plataforma que els partits albanesos van acordar conjuntament, com a base per a la negociació d’un nou govern.

Alerta, també, que la intenció que hi ha al darrere d’Albània és la de la construcció d’una Gran Albània, que incorpori Kosova, el sud de Montenegro, zones del nord de Grècia i bona part de Macedònia.

Això, segons, Lavrov, pot tenir unes conseqüències molt negatives, la primera de les quals seria la destrucció de Macedònia com a estat i la conseqüent desestabilització de tots els Balcans. Segons, ell, Occident està permetent que les propostes albaneses erosionin el sistema constitucional macedoni.

Finalment demana que cessin les pressions sobre Macedònia, tant dels EUA com de la Unió Europea. És cert que tant l’ambaixador dels EUA a Skopje, Jess Baily, ha demanat a Ivanov que es replantegi la decisió de no proposar a Zaev que formi govern. Aquests dies, Federica Mogherini, alta comissionada d’Afers Estrangers de la Unió Europea està de gira per diversos països balcànics. Ahir mateix es va reunir amb Ivanov i li va fer exactament la mateixa demanda. En la mateixa línia s’han manifestat Lamberto Zannier, secretari general de l’OSCE o Johannes Hahn, comissari europeu encarregat de negociacions d’ampliació. Fa pocs dies, un congressista nord-americà també va qüestionar l’existència mateixa de Macedònia.

https://sputniknews.com/europe/201505121022045747/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s