El govern albanès està preparant una llei de llengües, que ha de garantir els drets lingüístics de les minories

Avui, 21 de febrer, en el marc de la commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna, podem avançar una bona notícia relacionada amb la defensa de la diversitat lingüística, en cas que finalment es confirmi i la llei sigui prou ambiciosa i respectuosa amb el multilingüisme.

Segons informa Ilinden, una de les organitzacions més rellevants de la minoria macedònia d’Albània, el govern albanès, encapçalat per Edi Rama, està preparant un esborrany de llei de llengües que ha de garantir la presència pública dels idiomes de les diferents minories que viuen al país i regular-ne l’ús. El fet que la informació provingui d’una organització d’una d’aquestes minories dona un plus de credibilitat a la filtració.

Amb aquesta llei es pretén regular-ne, principalment, l’ús a l’ensenyament, en tots els seus nivells, la presència en els mitjans de comunicació públics i les relacions dels ciutadans amb les administracions. Caldrà veure en quins àmbits territorials s’aplicarà i en base a quins criteris. Aquesta normativa pren en consideració l’ús del grec, macedoni, serbocroat (encara que amb els termes diferenciats de serbi i montenegrí), valac i rom.

Un cop elaborat aquest esborrany, el parlament l’haurà d’aprovar, moment en què es podrà valorar l’actitud que adopta l’oposició, sobretot el conservador Partit Democràtic, per definició més refractari a les demandes de les minories. Cal tenir en compte, a més, la inestabilitat política que viu actualment Albània, després de quatre dies consecutius de mobilitzacions al carrer, que tenen com a objectiu la dimissió del govern i la convocatòria d’unes noves eleccions.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s