El president de Moldàvia vol canviar la bandera del país. Vol eliminar-ne les semblances amb la de Romania

El president moldau, Igor Dodon, continua fent propostes que estan aixecant molta polseguera. Les seves intencions polítiques van ser manifestades molt clarament durant la campanya electoral de les darreres eleccions presidencials. I és indiscutible que està fent els passos que havia anunciat.

Una de les propostes més rupturistes amb la situació actual, des del punt de vista simbòlic, és la de canviar la bandera moldava, segons informa RFERL. Dodon considera que les semblances entre la bandera de Moldàvia i de Romania són excessives. De fet totes dues són tricolors amb tres franges verticals de color blau, groc i vermell.

De moment, el que ha fet, segons comenta, és fer una proposta per tal que la societat la debati i es pugui prendre una decisió en un període de pocs mesos.

Evidentment, per fer un canvi d’aquest tipus cal una majoria parlamentària que ho permeti, cosa que l’actual corelació de forces en el parlament sembla que no facilita, ja que el partit de Dodon, el Partit Socialista de la República de Moldàvia, té només vint-i-cinc diputats, d’un total de 101.

La seva proposta és substituir l’actual bandera per una altra, de fons vermell i amb el cap d’un bou al centre, envoltat per un estel, una flor i una lluna creixent. Segons els seus col•laboradors, aquests símbols estan profundament arrelats en la història de la Moldàvia medieval.

Evidentment, tota aquesta polèmica no fa més que reflectir el debat identitari de fons que viu la societat moldava, que es mou entre l’aproximació a Romania -que en molts casos s’aposta per la integració a Romania- o bé l’allunyament i l’acostament a Rússia.  Tot això, a més, es produeix en un marc de profunda crisi política, marcada per la corrupció i pel control polític de determinats oligarques.

Més enllà, però, de la batalla simbòlica, Dodon continua fent passos d’aproximació a Rússia. Aquesta setmana mateix, el 13 de febrer, el seu partit va signar un acord de col•laboració amb el partit de Vladímir Putin, Rússia Unida. L’acord va ser signat pel mateix cap de govern rus, Dmitri Medvedev, d’una banda, i per Zenaida Greceanii, presidenta del partit socialista moldau. En el moment de signar l’acord, Greceanii es va comprometre a continuar treballant perquè Moldàvia s’aproximi a la Unió Euroasiàtica impulsada per Moscou.

Just l’endemà, Dodon va tenir una reunió amb els ambaixadors d’alguns dels estats exsoviètics. El tema central de la reunió era analitzar la situació del país, després de les reunions de Dodon amb Moscou i Brussel•les, i veure les possibilitats d’incrementar la col•laboració política i econòmica, en la perspectiva d’enfortir la Unió Euroasiàtica.

Un altre punt de fricció entre Dodon i el govern és l’obertura d’una oficina “civil” de l’OTAN a Chisinau, la capital de Moldàvia. Dodon s’hi oposa frontalment. Tot i que la setmana passada va tenir una reunió amb la secretària general de l’OTAN, Rose Gottemoeller, Dodon es manté ferm en la seva actitud contrària.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s