La meitat dels serbis és favorable a la integració a la Unió Europea, però veu l’OTAN com una amenaça

Segons una enquesta, duta a terme durant el mes de desembre per l’Oficina governamental per la Integració europea, la majoria dels serbis són partidaris de l’ingrés del seu país a la Unió Euorpea. Segons l’enquesta, el 47% s’hi mostren favorables, mentre que els contraris són tan sols el 29%, un xifra clarament inferior. El percentatge d’indecisos és només del 9%, mentre que els que afirmen que no votarien en un referèndum sobre aquest tema representen el 15% de les persones enquestades.

Els resultats són molt similars als d’una enquesta feta l’any 2015, cosa que demostra, segons aquest organisme governamental, que la percepció que té la població envers la UE no ha variat sensiblement.

D’altra banda, una altra enquesta, elaborada per Gallup i feta només a l’àrea oriental i central d’Europa, ha posat de manifest que la majoria de ciutadans de Sèrbia veuen l’OTAN com una amenaça. Concretament, el 64% dels ciutadans ho veuen així, una xifra només superada, en tot Europa, per Rússia, on aquest percentatge s’enfila fins al 67%. A Sèrbia només el 5% de la ciutadania va respondre negativament a aquesta pregunta.

Les dades d’aquesta mateixa enquesta a Kosova, tal com era d’esperar, són radicalment diferents. En aquest cas, el 90% de la població considera que l’OTAN no és una amenaça, mentre que tan sols la consideren així el 3%.

En d’altres estats de la zona, com Bulgària i Bòsnia i Hercegovina, els resultats són bastant equilibrats entre totes dues opcions, mentre que a Montenegro és superior el nombre de persones que la percep més com una amenaça més que no pas com una seguretat, un 35% contra el 21% -tot i que el nombre de persones que no ho valoren ni d’una manera ni de l’altra arriba al 29%-. A Macedònia i a Croàcia, el paper de l’OTAN és vist d’una manera molt més positiva.

Finalment, una altra enquesta feta pública aquest dilluns –duta a terme pel, en anglès, Belgrad Center for Security Policy– , reflecteix que el 73% dels serbis pensen que no és justificada una guerra amb Kosova.

One thought on “La meitat dels serbis és favorable a la integració a la Unió Europea, però veu l’OTAN com una amenaça

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s