El president de Kosova proposa crear una Comissió de la Veritat i per la Reconciliació

El president de Kosova, Hashim Thaci, ha fet avui mateix la proposta de crear una Comissió de la Veritat i per la Reconciliació, que hauria de fer unes tasques similars a les que han fet altres comissions d’aquest tipus en països que han patit conflictes importants, com per exemple Sud-Àfrica.

Thaci ha remarcat que una comissió d’aquest tipus seria pionera als Balcans i que pot aportar solucions de cara a un futur en pau. Segons ha comentat, el seu objectiu no és substituir els tribunals que han de continuar fent la seva tasca ni tampoc obviar les negociacions amb Sèrbia.

Ha fet saber que des de fa mesos ha tingut contactes amb representants de les diverses comunitats que viuen al país, serbis, bosníacs, roms, aixkalis… per tal que donin suport a la idea i que hi facin aportacions.

De moment, tenint en compte que la proposta ha estat feta pública aquest mateix migdia, les diverses formacions polítiques de Kosova encara no n’han donat la seva opinió.

D’altra banda, corren rumors que el proper mes de maig, o a molt estirar el juny, podrien haver-hi eleccions anticipades a Kosova. Sembla que aquesta idea és valorada per nombrosos membres del Partit Democràtic de Kosova (PDK), que en aquests moments és al govern en coalició amb la Lliga Democràtica de Kosova. Tot i això, no s’ha fet cap document ni cap declaració oficial en aquesta línia.

Bajram Gecaj, un dels col·laboradors més estrets d’Isa Mustapha, cap de govern i membre de la Lliga Democràtica de Kosova, ha anunciat que durant el que resta de mes, el parlament aprovarà la creació definitiva de la polèmica Associació de Municipis Serbis i també l’acord fronterer amb Montenegro.Ha insistit que tirar endavant l’Associació de Municipis Serbis és una obligació del govern, però que es farà respectant la legalitat de Kosova, i les recomanacions del Tribunal Constitucional. Aquesta aprovació ha de coincidir amb el retorn dels diputats de la Llista Sèrbia al parlament, anunicada fa pocs dies, al qual no han assistit des de fa mesos. Alguns analistes sostenen que aquesta aprovació és la contrapartida a l’enderrocament del mur de la zona nord de Mitrovica.

Els partits de l’oposició, per la seva banda, que s’han mostrat reiterades vegades contraris a totes dues decisions han anunciat que faran actes de protesta, entre els quals podria haver-hi el llançament de gas al parlament, tal com va passar diverses vegades uns mesos enrere, quan aquests temes hi eren debatuts.

Finalment, aquest 10 de febrer es van complir els deu anys de la mort de dos joves, Mon Balaj i Arben Xheladini, militants de Vetevendosje (Atuodeterminació) a mans de les forces de la UNMIK en una manifestació contra el govern de llavors. Deu anys després encara no s’han aclarit del tot els fets ni s’han depurat responsabilitats. Per aquest motiu, des de Vetevendosje, sobretot, però també des del conjunt de partits opositors s’ha instat el govern que prengui les mesures necessàries per tal que s’aclareixin els fets. També han organitzat actes en memòria dels joves i han convocat actes de protesta per la passivitat del govern. Amnistia Internacional ha emès un informe en els mateixos termes. El podeu consultar en el següent enllaç:

BALAJ-XHELADINI– A DECADE OF WAITING FOR JUSTICE

https://www.amnesty.org/en/documents/eur70/5654/2017/en/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s