Un congressista dels EUA qüestiona l’existència de Macedònia

Diversos mitjans de comunicació albanesos, serbis i, sobretot, macedonis s’han fet ressò d’unes declaracions d’un congressista dels EUA, Dana Rohrabacher, en una televisió albanesa.

El fet que afirmés que Macedònia no és un estat viable no ha deixat a ningú indiferent. Va argumentar que era impossible que albanesos i macedonis, tal com s’havia demostrat, convisquessin en el mateix estat. Per aquest motiu, segons ell, la millor solució seria que els territoris poblats majoritàriament per albanesos de Macedònia formessin part de Kosova, i que la resta del territori s’unifiqués amb Bulgària, o amb qui consideressin convenient la resta de ciutadans de Macedònia. Va valorar que Macedònia és un projecte fallit i que no hi ha cap motiu per nopoder “redissenyar” les fronteres.

Va rebutjar la idea que el fet que “ara fa trenta anys” es considerés que Macedònia, després de la desintegració de Iugoslàvia, havia de ser un estat impliqui que s’hagi de amantenir aquesta idea tant sí com no.

Des d’Skpoje, lògicament, s’han rebutjat aquestes afirmacions i s’ha lamentat que l’únic que fan és alimentar certes retòriques nacionalistes. A més, el Ministeri d’Afers estrangers d’aquest país han demanat al Departament d’Estat dels EUA que aclareixi quina és la seva visió, i que desmenteixi les afirmacions de Rohrabacher.

Aquestes declaracions a Tv Vizion Plus han arribat poc després que aquest mateix congresista proposés al president serbi, Tomislav Nikolic, un intercanvi de territoris: que la zona nord de Kosova s’integrés a Sèrbia, però a canvi que la zona sud-oriental de Sèrbia, entorn de la vall de Presevo es transferís a Kosova.

Rohrabacher és congressista del Partit Republicà, per Califòrnia, i és membre del sector més conservador del partit. Durant la guerra de Kosova es va mostrar partidari de bombardejar Sèrbia i d’armar l’Exèrcit d’Alliberament de Kosova (UÇK).

Aquesta idea de l’intercanvi de territoris ha estat manifestada públicament per diversos representants polítics nord-americans i britànics. L’últim exemple d’això han estat les declaracions, en la mateixa línia, d’Ivor Roberts, que va ser ambaixador britànic a Iugoslàvia entre 1994 i 1997.

One thought on “Un congressista dels EUA qüestiona l’existència de Macedònia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s