El govern de Croàcia vol reintroduir el servei militar

El ministre defensa del govern croat, Damir Krsticevic, ha presentat una proposta de llei que pretén reinstaurar el servei militar obligatori. L’antic servei militar va ser suprimit l’any 2008, quan es va optar per un exèrcit eminentment professional. Fins llavors, la durada d’aquest servei era de sis mesos.

Aquesta mesura que, en cas d’aprovar-se, entrarà en vigor l’any 2019, amb una prova pilot l’any vinent, pretén, segons el ministre, resoldre alguns problemes de seguretat que té plantejats el país. Considera que els 16.000 membres que té actualment l’èxèrcit no són prou, encara que hi hagi gairebé sis mil voluntaris més que hi col·laborin d’una forma o altra.

De fet, la proposta afectarà tots els joves homes, les dones en queden expressament excloses, i no és del tot clar encara quant de temps pot durar. S’especula que pugui tenir una durada breu, d’entre tres o quatre setmanes durant l’estiu -cosa que, a més, fa dubtar molt seriosament que pugui servir per a alguna cosa-. La presidenta del país, Kolina Grabar Kitarovic, ja es va mostrar favorable, ara fa més d’una any  a un servei militar de vuit setmanes.

Ara caldrà veure quin és el suport real de la població, i particularment dels joves, a aquesta mesura. Una enquesta feta pública per EduCentar a principis del 2015  revelava que el 51% de les persones que l’havien respost consideraven positiu el servei militar, mentre que el 41% hi eren contraris. Els arguments utilitzats per les persones que hi eren favorables eren totalment previsibles: importància de la disciplina i l’autodisciplina, la responsabilitat, el treball en equip…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s