Set reclutes albanesos de l’exèrcit grec condemnats a dos mesos de presó per fer un gest que simbolitza Albània

Ara fa tot just una setmana, una aparentment innocent fotografia va provocar una gran polèmica a Grècia i una autèntica onada d’indignació, difícilment explicable a primer cop d’ull. La foto mostra set reclutes albanesos -a Grècia encara hi ha servei militar obligatori- que fan, amb les mans, el símbol de l’àguila bicéfala, que simbolitza Albània. Els soldats, això, sí, portaven l’uniforme de l’exèrcit grec.

Aquesta acció va provocar que es proposessin sancions molt dures a instàncies mateixes de l’exèrcit. Les penes a què es podien enfrontar poden implicar, fins i tot, la pèrdua de la ciutadania i penes de presó. Absolutament incomprensible em un país que se suposa que hi hauria d’haver garantits uns mínims drets a les minories i on, en teoria -però només en teoria pel que es desprèn de tot aquest afer- , hi ha llibertat d’expressió.

Finalment, el tribunal militar de Janina, que és qui els ha jutjat, els ha condemnat a seixanta dies de presó, cinquanta a instàncies del cap de gabinet de Grècia i deu més proposats pel ministre de defensa.

Des de l’exèrcit s’ha considerat que aquesta actitud és una actitud desafiant envers el poble grec, una autèntica ofensa –com han repetit diversos mitjans de comunciació- i els pot fer ser sospitosos de ser espies i de posar en perill la “seguretat nacional”.

Els soldats pertanyen a la minoria albanesa, que viu sobretot a la zona nord-occidental, propera a Albània, tot i que també n’hi ha d’escampats per tot el territori.

Segons algunes fonts consultades –Top Channel-, tot i que no ho he pogut contrastar del tot, dels 86.000 soldats, aproximadament, que té l’exèrcit grec, uns 12.000 són albanesos o d’origen albanès.

El ministeri de defensa grec està en mans de Panos Kammenos, militant i fundador de Grecs Independents, que forma govern en coalició amb SIRIZA. Grecs Independents és un partit profundament nacionalista, en el sentit reaccionari del terme, contrari a la immigració i fervent partidari de l’ensenyament religiós a les escoles. Aquí no dubtaríem a qualificar-lo d’extrema dreta. Ell mateix, Kammenos, ha dit que l’acció d’aquests reclutes és inacceptable.
Aquest gest, el de formar l’àguila bicèfala amb les mans és molt comú a Albània. Fins i tot, Francesc I, quan va viatjar a Albània l’any 2014, va fer-lo.

De fet, les relacions entre Albània i Grècia han estat sempre molt conflictives. L’estat grec ha respectat molt poc, per no dir que ha combatut obertament, les diferents minories lingüístiques i nacionals que formen part del seu estat.

Entre la Primera i la Segona Guerra Mundial van tenir lloc diferents enfrontaments armats a Samèria, entre els albanesos, majoritaris, locals i les autoritats gregues. Els albanesos sempre han acusat els grecs d’intentar exterminar tots els albanesos i els grecs, al seu torn, han acusat sempre els albanesos de col•laborar amb els nazis. El fet indiscutible, però, és que moltes persones van haver de fugir cap a Albània, cosa que va generar un conflicte de propietats encara ara no resolt i constant font de tensions entre tots dos estats.

D’altra banda, Grècia acusa Albània de perseguir la minoria grega. En posen com a exemple els enderrocaments de diversos edificis a la zona de Himara, de majoria grega, i també la reforma de les divisions administratives que ha comportat que les poblacions gregues quedin dil•luïdes en àrees majoritàriament albaneses.

D’altra banda, les autoritats gregues van detenir fa uns mesos albanesos que portaven llibres escolars en albanès a les zones albanòfones, on l’ensenyament es fa en grec exclusivament.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s