L’únic diputat albanès del parlament serbi demana que la situació de Presevo es debati en les reunions de Brussel·les entre els governs de Sèrbia i de Kosova

La més que delicada relació entre les autoritats de Kosova i de Sèrbia, agreujada aquestes darreres setmanes, continua generant declaracions i contradeclaracions que no fan més que provocar una espiral francament preocupant.

Aquest darrer cap de setmana hi ha hagut nombroses declaracions, propostes, manifestacions… que no es poden menystenir, i que s’han de tenir en compte de cara a una resolució racional dels conflictes plantejats.

L’únic diputat albanès del parlament albanès, Fatmir Hasani, que alhora és alcalde de la municipalitat de Presevo, ha demanat que la qüestió de Presevo i Bujanovac sigui tinguda en compte en les negociacions de Brussel-les, entre els governs de Sèrbia i de Kosova. Hassani és el principal pes polític albanès d’aquesta zona del sud-oest de Sèrbia, anomenada Kosova Oriental pels albanesos. En el parlament serbi només hi ha un diputat albanès, ja que només s’hi va presentar un dels sis partits albanesos de la zona, ja que tots els altres optaren per boicotejar les eleccions.

La seva proposta va en la línia que es pugui produir un bescanvi entre la zona nord de Kosova, poblada majoritàriament per serbis, i les valls de Presevo i Bujanovac, on els albanesos són els majoritaris. De fet, s’ha especulat diverses vegades amb aquesta opció, però tant el govern serbi com el de Kosova han rebutjat de pla, sempre, aquesta idea.

Quan es va arribar a l’acord de crear una Associació de Municipalitats Sèrbies dins de Kosova, immediatament després diverses associacions albaneses de Presevo van llançar la iniciativa de crear una estructura similar, idea que va ser totalment rebutjada per Belgrad.

Sobre la delimitació de les fronteres, o sobre els possibles canvis en la delimitació de fronteres, també hi ha volgut dir la seva un dels líders, Ben Blusha, del nou partit Libra, un dels partits emergents a Albània (dedicarem unes quantes entrades a aquests nous partits més endavant). Segons ell, en cas que la zona nord de Mitrovica finalment passés a pertànyer a Sèrbia, no hi hauria cap motiu per què Kosova no es pogués unificar amb Albània. Tot i això, remarca que el seu objectiu polític no és la Gran Albània, però sí una nova Albània.

Per la seva banda, Valon Murati, ministre de la Diàspora ha alertat que en cas de conflicte, els albanesos de Kosova apel·larien a Albània, ja que estan convençuts que no els deixarien sols.

De tota manera, i tornant al tema de Presevo, abans que res és imprescindible que les converses de Brussel-les tirin endavant. L’oposició de Kosova insisteix que només s’haurien de reprendre en cas que el govern serbi reconegués la independència de Kosova. Aquest mateix cap de setmana, Ramush Haradinaj, líder del partit opositor Aliança per al Futur de Kosova (AAK), ha subratllat que aquesta és l’única condició indispensable per reprendre les negociacions. D’aquesta manera, el govern de Kosova es veu cada vegada més acorralat per una oposició cada cop més bel·ligerant.

Aquest mateix cap de setmana han tingut lloc dues manifestacions a Kosova, per reclamar l’alliberament i la tornada al país de, precisament, Haradinaj, la més important i nombrosa de les quals a Gjakova, a les quals han asssitit milers de persones, que han servit, o pretenen servir, per posar pressió al govern sobre aquest tema.

Un altre exemple dels problemes que té el govern amb l’oposició, és el fet que la liberalització dels visats per entrar a la Unió Europea no es pugui tirar endavant. Això depèn del compromís ferm, amb la UE, de les autoritats de Kosova de lluitar contra la corrupció i el crim organtizat    -més que disctubile-, d’una banda, i per la ratificació de l’acord fronterer amb Montenegro. Aquesta delimitació de fronteres tampoc no és ben vist per l’oposició, amb la qual cosa la seva ratificació pot quedar en entredit, i de retruc la liberalització dels visats, que deixaria Kosova, una vegada més, com el país més isolat d’Europa. Aquesta decisió s’ha de prendre, per part del parlament de Kosova, aquest mes de febrer vinent.

Exactament, també, durant el mes de febrer s’han de dur a termes les feines d’enderrocament del mur de Mitrovica, construït a la part sèrbia de la ciutat, de Mitrovica. Aquest mateix cap de setmana, la ministra encarregada diàleg amb Sèrbia, Edita Tahiri, sense concretar més, ha deixat clar que aquestes obres d’enderrocament es duran a terme sense dilació. L’oposició continua instant el govern a fer-ho de manera immediata.

Finalment, Branimir Stojanovic, cap més visible de la Llista Sèrbia, el principal grup serbi del parlament de Kosova ha anunciat que és possible que tornin a reintegrar-se a les tasques parlamentàries, després d’haver-se’n absentat durant setmanes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s