Macedònia: Gruevski no aconsegueix formar govern. Cap a unes noves eleccions?

Ahir a la mitjanit expirava el termini perquè Nikola Gruevski, líder del conservador VMRO-DPMNE, pogués formar govern. Durant els deu dies que havia tingut com a termini per negociar-lo, el seu objectiu s’havia centrat a aconseguir que la Unió Democràtica per a la Integració (BDI) li donés suport i revalidar així la coalició fins ara governant. Entre tots dos, el VMRO-DPMNE i els partits que s’apleguen en la coalició Per una Macedònia Millor i el BDI sumen un total de 61 escons (51 +10), justos els que calen per tenir la majoria absoluta en el parlament macedoni.

Ara bé, tal com ja era evident des de feia dies, no era gens clar que el BDI optés finalment per donar suport a Gruevski. De fet, en diversos mitjans havien aparegut membres del partit amb missatges contradictoris. D’una banda, el cap indiscutible de la formació, Ali Ahmeti, semblava més favorable a repetir coalició, i s’emparava en els acords entre ambdues formacions, de l’any 2007, segons el qual el govern l’haurien de formar les dues formacions més votades, una macedònia i una altra d’albanesa. Altres veus importants del partit, però, semblen més inclinades a arribar a un pacte amb els socialdemòcrates. En aquest sentit, es poden destacar les opinions dels alcaldes de Tetovo i de Gostivar, Teuta Arifi i Nevzt Bejza. És indiscutible que la pèrdua de vots de la formació fonamenta auqesta opció. El BDI havia arribat a tenir dinou diputats, i ara només els en resten deu.

Ahir, la cúpula del partit, del BDI, es va reunir durant tota la tarda, a Mala Recica, prop de Tetovo -la principal ciutat albanòfona de Macedònia- per tal de prendre una decisió definitiva. El portaveu del partit, Bujar Osmani va fer diverses declaracions i, finalment, poc després de les nou del vespre va anunciar que no s’havien pogut posar d’acord a l’hora de triar una de les cinc opcions que tenien sobre la taula: govern de coalició amb VMRO-DPMNE, govern de coalició amb els socialdemòcrates -SDSM-, romadre a l’oposcició, un govern ampli o bé la convocatòria de noves eleccions.

Davant d’aquest fet, la reposta del VMRO-DPMNE no s’ha fet esperar. Ha fet una crida a repetir les eleccions. Consideren que la formació de govern hauria de ser el mitjà per resoldre la crisi política, en lloc d’aprofundir-la. Per tant, unes noves eleccions són vistes, per aquesta formació, com la possibilitat de sortir de la crisi.

Ara, en teoria, el cap de l’estat, George Ivanov, té l’opció d’encarregar la formació del govern a un altre candidat, que en aquest cas se suposa que seria Zoran Zaev. Els socialdemòcrates han intentat repetidament atreure el suport dels partits i votants albaensos. Una clara mostra d’això es que van aconseguir un important suport electoral en aquesta comunitat, fins al punt que van ser esollits dos diputats albanesos en les seves llistes, cosa insòlita fins ara. De tota manera, però, no s’han manifestat clarament sobre la plataforma negociadora conjunta elaborada pels partits albanesos, un dels punts estrella de la qual és que l’albanès esdevingui llengua oficial a tot l’estat.

També s’està especulant amb el fet que, mitjançant alguna argúcia legal, torni a proposar a Gruevski la tasca de formar govern. Tot i això, l’escenari d’unes noves eleccions és cada vegada més a prop.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s