Rússia es referma en la negativa a reconèixer Kosova

Ara fa uns dies, un article aparegut a BIRN va cridar l’atenció de diversos analistes. Segons el que comentava, amb el canvi esdevingut a la presidència dels EUA, les relacions amb Rússia podrien experimentar un gir important. La qüestió de l’annexió de Crimea a Rússia podria ser acceptada pels Estats Units a canvi d’algunes contrapartides, una de les quals seria el reconeixement de Kosova per part de Rússia.

L’autora de l’article, Mary Dejevsky, col•laboradora habitual de The Guardian va defensar aquesta tesi en un article publicat el dia 21 de gener a Tablet.

Rússia, des de la desintegració de Iugoslàvia ha estat el principal avalador de les tesis sèrbies. Sempre ha considerat que la declaració d’independència, unilateral per part de Kosova, és il•legal i contrària al dret internacional.

El govern serbi, per la seva banda, en el conflicte d’Ucraïna ha adoptat una actitud més equidistant, i no s’ha alineat obertament amb Rússia. D’una banda ha defensat la integritat territorial ucraïnesa, per coherència amb el que defensen a Kosova, i ha apellat a trobar una sortida negociada del conflicte.

Aquestes especualcions, però, han estat rebultjades radicalment des del Kremlin. Segons reprodueix la premsa sèrbia, aquest reconeixement ara és impossible, sobretot mentre Putin es mantingui en el poder, i encara que els EUA plantegessin formalment aquesta proposta, seria rebutjada. Insisteixen, a més, que seria trair el principal aliat de Rússia als Balcans i alhora un acte immoral. Creuen que només en cas que la situació als Balcans es compliqués de manera notable es podria abordar el tema de Kosova en una taula de negociacions.

D’altra banda, els darrrers incidents que han enfrontat Kosova i Sèrbia, d’una banda, i la inestabilitat de les relacions entre la República Serpska i el govern de Bòsnia i Hercegovina han provocat que el ministres d’Afers estrangers rus, Serguei Lavrov, hagi alertat del perill d’una confrontació armada als Balcans.

One thought on “Rússia es referma en la negativa a reconèixer Kosova

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s