L’oposició de Kosova en bloc demana que s’aturin les converses amb Sèrbia

Avui mateix s’han reprès a Brussel·les les negociacions, apadrinades per la Unió Europea, entre les delegacions de Sèrbia i Kosova, diverses vegades ajornades. Tal com era previst no s ‘ha arribat a cap acord, però les altes intàncies de la Unió han volgut remarcar el bon clima de treball que s’ha creat. Federica Mogherini, després de la trobada ha remarcat que ha estat molt constructiva.

La veritat és que no s‘esperava gaire d’aquesta reunió, a la qual ha assistit el president de Kosova, Hashim Thaci, i el cap de govern de Sèrbia, Alexànder Vucic. Diversos conflictes han enrarit molt l’ambient aquests dos darrers mesos, i no han afavorit gens que milloressin les relacions.

Avui mateix, en el moment que es duia a terme la reunió entre ambdues delegacions, representants dels tres partits de l’oposició han fet un acte conjunt per tal de demanar que s’aturin les negociacions amb el govern serbi. Vetevendosje (Autodeterminació), Aliança per al Futur de Kosova (AAK) i Iniciativa per Kosova (NISMA) han posat en escena una vegada més la unitat d’acció que han mantingut en els darrers mesos.

Consideren que sota cap concepte poden continuar les negociacions amb Sèrbia i denuncien l’actitud que, segons ells manté. Posen com a exemple d’això els incidents provocats arran del tren que havia d’unir Belgrad i Mitrovica, després de divuit anys sense servei directe. El tren guarnit amb l’eslògan Kosova és Sèrbia en una vintena de llengües és valorat com una autèntica provocació. Un altre exemple d’aquesta actitud és la detenció de Ramush Haradinaj a l’estat francès, arran d’una denúncia del govern serbi. Hardinaj és actualment una de les principals figures polítiques del país –ja que és el líder d’AKK-. Finalment, un altre exemple, és el mur que es pretén consturir a la ciutat de Mitrovica, al nord, que pot deixar sense efecte els acords presos sobre aquesta ciutat.

Defensen que, per tal que es puguin reprendre les negociacions, cal partir de la premissa bàsica que Sèrbia reconegui la independència de Kosova, o bé que les negociacions acabin comportant això, cosa que, ara per ara, Sèrbia no està disposada a acceptar.

Des de Vetevensosje, principal partit opositor, s’argumenta que ni Thaci ni Mustafa estan legitimitats per negociar, ja que ho fan sense condicions i sotmesos. Han anunciat que han iniciat una recollida de signatures per tal de forçar una sessió extrordinària en el parlament per tal de debatre aquest tema.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s