Tensió entre Macedònia i Sèrbia. Belgrad utilitza oficialment el nom de FYROM

Aquests últims dies, les relacions entre Macedònia i Sèrbia s’han enrarit notablement. El motiu d’aquest deteriorament ha estat la decisió del govern serbi de no utilizar més, de manera oficial, el nom de República de Macedònia, tal com havia fet sempre des del seu reconeixement, sinó el nom de FYROM (Antiga República Iugoslava de Macedònia –BJRM en serbocroat-).

Aquesta decisió, lògicament, ha provocat la indignació de les autoritats macedònies i ha donat lloc a un creuament intens de retrets entre representants dels governs de tots dos estats.

Segons el govern macedoni, utilitzar aquest terme és entrar en contradicció amb els principis que van marcar l’establiment de relacions diplomàtiques entre tots dos països. Per tant, ha demanat formalment que aquesta decisió sigui reconsiderada, ja que la consideren insultant, ofensiva i inapropiada.

Per la seva banda, el govern serbi, per boca del seu ministre d’Afers estrangers -Ivica Dacic-, ha respost que el reconeixement de Kosova per part de Macedònia també és ofensiu, i rebla el clau afirmant que també va ser ofensiu el suport que va donar a Kosova en la votació que havia de decidir si podia entrar a formar part, de ple dret, de la UNESCO.

Dacic també ha insistit que tant l’ONU com la Unió Europea reconeixen Macedònia com a FYROM, cosa que no provoca la reacció irada d’Skopje. En aquest sentit l’acusen de mesurar les reaccions de manera diferent en funció de l’interlocutor.

La resposta del govern macedoni és exactament la torna. Per què el govern serbi focalitza el seu malestar contra un país petit, com Macedònia, pel reconeixement de Kosova, i no ho fa amb els EUA, Gran Bretanya, Alemanya, França o itàlia?

D’altra banda, la diplomàcia macedònia ha patit un altre revés quan les autoritats turques han anul·lat el decret, pactat entre els dos governs l’any 1998, segons el qual les titulacions en educació secundària i superior eren convalidades a banda i banda.

One thought on “Tensió entre Macedònia i Sèrbia. Belgrad utilitza oficialment el nom de FYROM

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s