El president moldau s’acosta cada vegada més a la Rússia de Putin

Aquest 17 de gener va ser una jornada de frenètica activitat política del nou president de Moldàvia, Igor Dodon. A poc a poc es van fent evidents quines són les seves prioritats i quins són els seus objectius. En aquest sentit, coincideixen plenament amb el que havia vingut anunciat aquests darrers mesos, és a dir un acostament a la Rússia de Putin i un allunyament de la Unió Europea i de Romania. Això es va fer clarament palès aquest 17 de gener.

En primer lloc, es va reunir amb el president rus, Vladímir Putin. En aquesta reunió es van tractar diversos temes que afecten de manera important Moldàvia, com per exemple la situació del mig milió de moldaus que viuen i treballen a Rússia, les relacions econòmiques i comercials enbtre tots dos estats i la delicada situació de Transnístria.Després de la reunió, tots dos mandataris van voler traslladar als mitjans la seva bona sintonia.

D’aquesta trobada, però, un dels detalls que més ha transcendit a l’opinió pública ha estat la presència visible i ostentosa d’un mapa antic de Moldàvia, elaborat pel cartògraf italià Bartolomeo Borghi l’any 1790. El que ha aixecat més susceptibilitats és que en el mapa hi apareix tota l’actual república de Moldàvia, tota la Moldàvia que forma part de l’Estat romanès, la Bucovina, una part de la qual, la meridional, pertany actualment a Romania i una altra, la septentrional, a Ucraïna, i un part de la Dobrudja, ara també a Romania. És evident que és un document històric, però lògicament la seva presència, i la seva possible interpretació com a apel•lació a la construcció d’una Gran Moldàvia, en un acte com aquest té una profundíssima càrrega política que ha provocat la indignació de les autoritats romaneses, que l‘han considerat com una agressió a la seva sobirania.

Pel que fa a controvèrsies sobre mapes, ara fa uns mesos, precisament, un diputat socialista moldau va protagonitzar un incident en el parlament d’aquest país quan va estripar públicament un mapa de la Gran Romania. Per als socialstes moldaus, aquest tema és un autèntic tabú.

Dodon, més d’una vegada ha lamentat públicament que els russos l’any 1812 es quedessin només la part moldava a l’est del riu Prut, i no haguessin ocupat tot Moldàvia. Per tant, un mapa d’aquestes característiques sembla que doni suport, de manera explícita a aquesta tesi per part de les autoritats del Kremlin. Si a això hi afegim les tenses relacions d’aquestes darreres setmanes entre Moldàvia i Romania, el còctel és explosiu.

Dodon també ha anunciat que la propera visita, com a cap d’estat, serà a Brusel•les i que només després anirà a Bucarest. Aquestes preferències evidentment demostren, una vegada més, aquesta actitud de distanciament. Tot i això, Dodon ha insisit a dir que té com a objectiu prioritari mantenir unes molt bones relacions amb l’estat veí, tal com qualifica Dodon Romania.

En la mateixa línia cal interpretar l’anunci, aquesta setmana també, que com a president ha iniciat el procediment per retirar les credencials com a ambaixador de Mihai Gribincea, actual representant diplomàtic de Moldàvia a Bucarest. Una de les primeres decisions que va prendre Dodon com a president va ser la de retirar la nacionalitat moldava a Traian Basescu, expresident romanès. Basescu sempre havia defensat la tesi que Moldàvia i Romania més o menys a mitjà termini s’haurien de reunificar. Gribincea, en unes declaracions públiques va dir que considerava aquesta retirada de nacionalitat com a anticonstitucional. Arran d’aquests fets, Gribincea va rebre moltes critiques de diputats socialistes moldaus. Per aquest motiu, l’anunci fet per Dodon no ha sorprès gens ni mica. Ara caldrà veure com l’executiu de Vlad Filat gestiona aquest afer.

Aquest mateix dia, el 17 de gener, Dodon també es va reunir amb representants de la Unió Euroasiàtica, entre els quals destacava particularment el principal responsable de la Comissió Econòmica d’aquest organisme apadrinat per Rússia.

En declaracions posteriors a la reunió, tal com ja havia fet altres vegades, va reiterar que l’Acord d’Associació amb Europa no ha estat beneficiós per a Moldàvia, ja que segons ell ha provocat la pèrdua dels principals mercats d’aquest país, que han estat sempre Rússia i els estats que conformaven l’antiga URSS. En aquest sentit, una possible alternativa, verbalitzada obertament, seria la cancel•lació d’aquest Acord d’Associació. Ara bé, per poder fer això caldrà esperar a unes noves eleccions parlamentàries, amb una nova majoria, per tal que això es pugui dur a terme. L’actual sistema polític impedeix que el president pugui prendre una decisió d’aquest tipus. Això implica que el Partit Socialista de la República de Moldàvia (PSRM), al qual pertany Dodon, sigui el guanyador de les properes eleccions. De la mateixa manera, s’ha manifestat favorable a impulsar gestions per tal que Moldàvia s’adhereixi a la Unió Euroasiàtica, de la qual es va mostrar fervorós partidari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s