No té sentit un referèndum sobre l’OTAN, segons els president montenegrí

Un dels temes centrals de la política montenegrina aquests darrers anys és el debat sobre la pertinença d’aquest país a l’OTAN.

Una part de l’oposició fa temps que reclama un referèndum per tal que sigui la població qui prengui aquesta decisió. Són, sobretot però no els únics, els partits que s’agrupen entorn de la coalició del Front Democràtic els que reivindiquen aquesta convocatòria.

L’actual president de Montenegro, Filip Vujanovic, ha volgut esvair qualsevol dubte sobre aquesta qüestió. Aquesta setmana, en els transcurs d’una entrevista en un dels programes més populars i amb més audiència de la televisió montenegrina, va afirmar que que no tenia cap sentit fer una referèndum sobre aquesta qüestió. Per a Vujanovic, pertànyer a l’OTAN és una cosa natural, i, segons ell, ha de ser el Parlament qui ha de prendre definitivament aquesta decisió, i que espera que es prengui al més aviat possible. També va assegurar que l’ingrés a l’OTAN no ha d’afectar les relacions d’amistat i cooperació amb Rússia.

Aquestes declaracions s’emmarquen, a més, en un context on Rússia, des de fa temps, denuncia la política d’Occident, i particularment dels EUA, en relació amb els països balcànics, als qual pretén, segons afirmen, allunyar de Rússia, cosa que provoca un increment de la tensió a nivell internacional. Aquesta setmana mateix, tal com se n’han fet ressò diversos mitjans, Nikolai Patrushev –secretari del Consell de Seguretat de Rússia- ha insistit que els EUA estan pressionant, sobretot, els governs de Macedònia, Montenegro i Bòsnia i Hercegovina per tal que s’integrin definitivament a l’OTAN. Patrushev també ha asseverat que el canvi en la presidència dels EUA molt probablement no farà canviar aquesta política.

La situació de Montenegro, almenys pel que fa a aquest tema, és relativament diferent de la dels dos altres estats. De fet, l’OTAN ja va acceptar la candidatura d’aquest país. Ara només cal que s’acabi de fer efectiva. A Macedònia, per la seva banda, pot molt ben ser que el debat sobre la integració a l’OTAN, i també a la UE, jugui un paper important en les negociacions per a la formació del nou govern. Aquest punt és un dels que han posat sobre la taula els partits albanesos per tal d’arribar a signar algun tipus d’acord de govern.

Finalment, i al marge d’aquesta qüestió, es torna a especular de manera seriosa sobre la possibilitat que Milo Djukanovic estigui sospesant l’opció de presentar-se a les properes eleccions presidencials que han de tenir lloc l’any 2018. Quan va decidir no optar a la presidència del govern, ara fa pocs mesos, tots els analistes van ser molt conscients que aquesta era una possiblitat real, tot i que Djukanovic no l’hagi verbalitzat mai de manera rotunda. Tot fa pensar que no és creïble que l’autèntic patró de la política montenegrina, almenys des de l’any 1991, es retiri definitivament de la vida pública, i més tenint en compte que encara és relativament jove, ja que només té cinquanta-sis anys..

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s