El tren serbi que havia d’unir Belgrad i Kosovska Mitrovica finalment no acaba el seu reconegut

Aquest dissabte, 14 de gener, un tren havia de fer el trajecte que uneix les ciutats de Belgrad i Kosovska Mitrovica, per primera vegada des de l’any 1999. Aquest esdeveniment havia estat anunciat a bombo i platerets per les autoritats sèrbies. Marko Djuric, el ministre encarregat dels afers de Kosova, havia arribat a anunciar que aquest tren desafiava el nacionalisme, el xovinisme i tots aquells que limiten els drets human s bàsics. A més, apel•lava al dret inapel•lable a la llibertat de moviments de les persones, un dret que, segons Djuric, és un dels principals valors de la cultura europea.

Aquest trajecte era considerat com una prova. La intenció del govern serbi és que aquesta ruta funcioni experimentalment entre entre el 20 de gener i el 26 de febrer. En cas que el govern consideri rendible la inversió, a partir de llavors es decidirà si serà una línia regular. Argumenten que aquest trajecte no és més que una prolongació de la línia que uneix Kraljevo amb el sud.

De tota manera, el comboi, de fabricació russa, que havia d’arribar a Mitrovica no era un tren normal i corrent. Portava la inscripció Kosova és Sèrbia en vint-i-una llengües, també en albanès, a la part exterior, mentre que l’interior estava decorat amb tot de fotografies i imatges de monestirs ortodoxos de Kosova. Les hostesses del tren portaven també els colors de la bandera sèrbia.

El govern de Kosova, per la seva banda, per boca de la ministra Edita Tahiri, encarregada de les converses amb el govern serbi, havia anunciat el dia anterior que aquest viatge era il•legal, que atemptava contra la sobirania de l’estat i que era una provocació.

Finalment, però, el trajecte no es va poder finalitzar. Segons Vucic, cap de govern serbi, la presència de disset vehicles blindats prop del lloc per on havia de passar el tren i la sospita que podia haver-hi alguna explosió en el trajecte va fer que les autoritats sèrbies ordenessin d’acabar-ne el viatge a Raska, al Sandjak.

One thought on “El tren serbi que havia d’unir Belgrad i Kosovska Mitrovica finalment no acaba el seu reconegut

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s