Ramush Haradinaj, en llibertat condicional

Tant des de Kosova com des de Sèrbia hi havia inquietud per saber quina decisió prendria la justícia francesa sobre l’afer Ramush Haradinaj. Aquest dijous, tal com s’havia anunciat, es va fer pública la seva soritda de la presó, sota règim de llibertat condicional. Tot i això, no podrà tornar encara a Kosova i haurà de romandre a l’Estat francès i presentar-se dos cos cops per setmana a comissaria.Caldrà esperar, doncs, per saber exactament què passa amb Haradinaj. L’any 2015 també va ser detingut a Eslovènia, però llavors va ser alliberat poc després de la seva detenció.

Prèviament, les autoritats sèrbies havien enviat formalment una sol•licitud d’extradició de l’actual líder de l’Aliança per al Futur de Kosova (AAK) -un dels tres partits opositors presents en el parlament kosovar-, després de la descisió del Ministeri de Justícia en aquest sentit.

Haradinaj, que va arribar a ser primer ministre de Kosova ara fa poc més de deu anys, ja havia estat detingut dues vegades, i jutjat pel Tribunal de l’Haia. De les acusacions que se li havien fet, crims de guerra contra població sèrbia, albanesa i rom de Kosova durant la guerra que va assolar aquell país, havia estat absolt. Ara, les autoritats sèrbies argumenten que hi ha noves proves que l’incriminen, motiu pel qual insisteixen que Haradinaj sigui extradit, per tal que pugui ser jutjat una altra vegada. Se l’acusa de la mort i tortures an camps de detinguts a l’oest de Kosova durant l’any 1999.

Haradinaj va ser detingut a l’aeroport de Basilea-Mulhouse el 4 de gener. Aquesta detenció ha provocat un intens debat i polémica a Kosova. Els partits opositors n’han responsabilitzat el govern, que amb les seves converses, segons ells, amb Sèrbia donen una imatge de debilitat i de cessió de sobirania.

El seu partit, l’AAK, es va mostrar profundament decebut per aquesta detenció. A més, en un comunicat de premsa va afirmar que estava indignat amb el tractament que les institucions del país, Kosova, fan del cas Haradinaj. També ha lamentat, per exemple, les tímides declaracions del president del país, Hashim Thaci, o la manca de voluntat del Parlament de dur a terme una sessió d’emergència per tractar-hi aquest cas, cosa que troben absolutament inacceptable. Comenten també que aquesta detenció és un autèntic càstig per a tot el poble de Kosova.

Altres partits opositors, com Iniciativa per Kosova (NISMA), per via de Bilal Sharif han interpel•lat les autoritats franceses per tal que intercedeixin per Haradinaj, amb una carta adreçada a l’ambaixador d’aquest estat a Kosova, Didier Chabert.

A Sèrbia, per la seva banda, han alertat aquests darrers dies els seus representants diplomàtics arreu del món de la possbilitat que pateixin algun atac en alguna ambaixada o consulat. Ahir mateix, la minsitra de Justícia, Nela Kuburovic, va insistir a demanar l’exradició immediata de Haradinaj, després de la reunió del Consell de ministres. En la mateixa línia es va expressar Marko Djuric, cap de l’Oficina per als Afers de Kosova i Metohija, que depèn del govern serbi.

2 thoughts on “Ramush Haradinaj, en llibertat condicional

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s