El monestir de Voronet, la Capella Sixtina de l’Art Oriental

He de reconèixer que abans de viatjar per primera vegada a Romania, tenia un coneixement mot vague sobre els monestirs pintats de la Bucovina. També és veritat que la informació de què podíem disposar llavors d’aquest, l’any 1990, era escassa. Per aquest motiu, quan hi vaig arribar la sorpresa va ser extraordinària, un record autènticament inesborrable.

Un dels primers monestirs que vaig poder visitar va ser, precisament, el de Voronet, que després vaig saber que era conegut com la Capella Sixtina de l’Art Oriental.

Està situat en eun petit poble, Voronet, no gaire lluny de Gura Humorolui, i és considerat tradicionalment com el més emblemàtic de tots. És una dels monestirs de la Bucovina considerat com a patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Aquest monestir va ser fet construir per Esteve el Gran (1433-1504) l’any 1487, per commemorar la victòria sobre els turcs, a la batalla de Vaslui. El seu primer abat va ser Sant Danil, que segons la llegenda va aconsellar Esteve el Gran abans de la batalla decisiva amb els otomans i, sobretot, va intercedir perquè Esteve tingués l’ajut de Déu. La condició que li va posar en el moment que el va aconsellar va ser que construís una església dedicada a Sant Jordi. La llegenda explica que les forces d’Esteve el Gran, de 40.000 soldats, van vencer les tropes turques, molt més nombroses, 120.000 homes. L’edifici central del monestir és, doncs, aquesta església de Sant Jordi, com a mostra d’agraïment.

Quan es va construir, es van pintar també els frescos de l’interior del temple, però no els de l’exterior, que van ser pintats entre 1534 i 1535, quan Petru Rares, fill d’Esteve, ocupava el tron de Modàvia, des de 1527. Les pintures cobreixen tots els murs de l’església. En el cas de Voronet, crida particularment l’atenció el blau intens d’algunes de les composicions.

Cap a l’any 1785, quan la Bucovina ja era sota l’Imperi Habsburg, va deixar de funcionar com a monestir, i no va recuperar aquesta funció fins l’any 1991.

Els frescos més cèlebres són els que representen l’Anunciació i el Judici Final, la Comunió dels Apòstols i el Sant Sopar, però també hi ha molts retrats de sants i, fins i tot, el que és més curiós, de filòsofs grecs.

En el següent enllaç, podeu accedir a la pàgina oficial del monestir:

http://www.manastireavoronet.ro/en/

P8180638.jpg

photo credit: marius burlan P8180638.jpg via photopin (license)

P8200811.jpg

photo credit: marius burlan P8200811.jpg via photopin (license)

P8180639.jpg

photo credit: marius burlan P8180639.jpg via photopin (license)

Totes les fotos d’aquest post són de Marius Burlan

 

Podeu veure les entrades corresponents als monestirs de Moldovita i de Humor en els seguents enllaços:

Moldovita

Humor

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s