Acordada una plataforma conjunta dels partits albanesos de Macedònia

Aquest set de gener, els partits albanesos de Macedònia han fet pública una plataforma per negociar un futur nou govern. Cal recordar que els partits albanesos són claus a l’hora de formar aquest nou govern, ja que cap de les dues formacions majoritàries (VMRO-DPMNE i SDSM) té prou suports com per formar govern en solitari. Així, doncs, el concurs dels quatre partits albanesos esdevé imprescindible. De moment, aquestes quatre formacions (BDI, BESA, AS i SHDP) han manifestat la intenció de negociar a partir d’un plataforma conjunta, que fa dies que estan negociant. De fet, la majoria de punts ja s’havien fet públics d’una manera o altra, però el fet que s’hagi presentat de manera formal dota l’acord d’una solemnitat que li dóna més pes.

Entre els punts que consideren imprescindibles de tractar hi ha els següents:

– Reconeixement nacional dels albanesos, que, entre d’altres coses, ha d’implicar l’ús de la llengua albanesa en tots els nivells de l’estat i de l’administració, i el reconeixement de l’oficialitat del macedoni i de l’albanès a tot l’estat, i que això sigui reconegut a la Constitució. Això vol dir que els albanesos siguin considerats també com a poble constitutiu de l’estat, cosa que ara no passa. També es vol que es garanteixi el finançament de les institucions culturals albaneses.

– Debat sobre la bandera, himne i escut del país, que han de reflectir la multietnicitat del país, cosa que consdieren que ara no succeeix tampoc

– Proporcionalitat en la presència d’albanesos en les diferents institucions de l’estat, empreses públiques, exèrcit, forces de seguretat, justícia

– Presència albanesa en les negociacions amb Grècia i Bulgària, i col·laboració amb Albània i Kosova en qüestions frontereres, sense descartar obrir nous passos fronterers.

– Condemna formal del genocidi dels albanesos de Macedònia entre 1912 i 1956, per via de l’aprovació d’una resolució al Parlament

– Revisió del sistema de finançament de les municipalitts, de manera que no en surtin perjudicades les de majoria albanesa, tal com argumenten els partits albanesos que passa actualment

– Creació de comissions que revisin diverses sentències judicials lesives per a ciutadans albanesos (per exemple la relativa als fets de Kumanovo ara fa més d’un any i mig), amb presència de personalitats i insitucions, si cal, internacionals. També són en aquesta llista els casos “Sopot”, “Monster” i “Brodeci”.

Ahir mateix, els diferents partits albanesos, feien públics els acords (es poden consultar en les seves pàgines de facebook, per eexemple) i reafirmaven el seu suport i compromís amb la plataforma negociada conjuntament.

A més, posen èmfasi en el compromís amb la prosperitat i l’estabilitat a llarg termini de Macedònia, i es manifesten quiats pels interessos de la pau, l’estabilitat, la seguretat, la convivència interètnica en l’esperit d’igualtat i dignitat, d’acord amb les convencions europees i internacionals, l’harmonia religiosa i la cooperació al país i la regió. A més, insisteixen també en l’aposta per la integració a la Unió europea i l’OTAN. També es refermen en el respecte a la Constitució i a l’esperit dels acords d’Ohrid (2001), que posaven punt i final a la breu guerra de Macedònia.

Ara caldrà veure quina és l’actitud que adopten les dues principals formacions de l’estat davant d’aquestes propostes i fins a quin punt les voldran o podran assumir. Els socialdemòcrates fa temps que han estès la mà a tots els partits albanesos per tal d’arribar a un acord. Per la seva banda, el cap de govern en funcions, Nikola Gruevski, ha moderat molt més el seu discurs, i ha reiterat que no és albanòfob. És més, ha retret als socialdemòcrates aquesta actitud, sobretot a principis de la dècada dels noranta.

3 thoughts on “Acordada una plataforma conjunta dels partits albanesos de Macedònia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s