Romania ja té nou govern. El president de Moldàvia retira la nacionalitat moldava a Traian Basescu

Tal com es preveia, el parlament romanès va ratificar, aquest 4 de gener, la proposta de nou govern, encapçalat pel socialdemòcrata Sorin Grindeanu. Finalment, va aconseguir una còmoda majoria, amb 296 vots a favor i només 133 en contra. Cal tenir en compte que cal sumar els vots tant del Parlament (329) com del Senat (146). Van votar-hi a favor els dos partits que formen la nova coalició governamental, el Partit Socialdemòcrata -PSD- i l’Aliança de Demòcrates i Liberals (ALDE), i també el partit de la minoria hongaresa, la Unió Democràtica dels Hongaresos de Romania (UDMR), que ja havia anunciat prèviament el seu vot favorable. D’aquesta manera es posa punt i final al govern interí i de caràcter “tecnocràtic” de Dacian Ciolos, que havia dirigit el país el darrer any.

Per tant, a partir d’ahir mateix es pot considerar constituït el nou govern, format per vint ministeris, setze dels quals dirigits pels socialdemòcrates i quatre per diputats d’ALDE. Vuit dones ocupen carteres ministerials.

A partir d’ara s’haurà de veure si el nou govern compleix les promeses electorals, algunes de les quals, sens dubte, van catapultar els socialdemòcrates a la victòria electoral, com l’increment d’inversions en sanitat i en educació, l’augment dels salaris i pensions, la reforma del sistema judicial i la reforma del sistema impositiu.

És, precisament, en el terreny de la justícia on aquest nou govern vol fer més reformes, sobretot pel que fa al codi penal, del sistema de presons i de les condicions laborals dels treballadors d’aquest sector. Ara bé, des de l’oposició se’ls ha retret, però, que no hagin manifestat que sigui una prioritat la lluita contra la corrupció.

Pel que fa a la política exterior, el nou ministre, Melescanu, ha insisitit que vol impulsar el paper de Romania com a potència regional a l’àrea del Mar Negre, preparar la presidència de la Unió Europea (de 2019) i tirar endavant una llei de la diàspora, que haurà de regular els drets de la nombrosa comunitat romanesa resident a l’estranger.

Sevil Shaideh, la candidatura de la qual per ocupar el càrrec de primer ministre va ser rebutjada pel president Iohannis, encapçalarà l’important ministeri de Desenvolupament.

Membres d’ALDE, per la seva banda, ocuparan quatre ministeris, entre els quals hi ha Afers Estrangers (Teodor Melescanu), Energia o Medi Ambient.

Traian Basescu, expresident de Romania, perd la nacionalitat moldava

Aquest 4 de gener, el nou president moldau, Igor Dodon, ha pres la decisió de retirar la nacionalitat moldava de l’expresident romanès, Traian Basescu. De fet, Dodon, durant la campanya electoral, ja havia promès aquesta mesura, que ha pres pocs dies després d’ocupar el càrrec. Dodon sempre ha argumentat que Basescu havia aconseguit la ciutadania moldava (tot just aquest passat mes de juny) de manera il·legal. A més, sempre l’ha acusat de negar la identitat moldava i de voler annexar aquest territori a Romania.

L’oposció acusa Dodon, tot just dues setmanes d’haver iniciat la seva presidència, de fer actes només de caràcter simbòlic, tot i que de profunda càrrega política, com la retirada de banderes de la Unió Europea, guerra de llengües en els mitjans oficials, desplaçant el romanès estàndard en benefici del “moldau”, o la retirada de la nacionalitat de Basescu. Acusen Dodon de defensar els interessos de Rússia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s